Партнери з такого кулінарного ансамблю мають у своєму складі набір елементів, що підтримують зір, мозок, імунну, нервову, травну та серцево-судинну системи.
Інгредієнти (на 4 порції): хурма – 3 шт.; мандарин – 2 шт.; моцарелла – 240 г; гарбузове насіння – ½ склянки; волоські горіхи – ½ склянки; журавлина – ¾ склянки; руккола або шпинат – 2 пучки; кленовий сироп – 2 ст. ложки; журавлинний або гранатовий сік – ¼ склянки; лимонний сік – 1 ст. ложка; бальзамічний оцет – 1 ст. ложка; оливкова олія – 1 ст. ложка; мелений чорний перець – на смак; сіль – на смак.
Змішуємо і обсмажуємо волоські горіхи та гарбузове насіння, заправляючи їх на пательні кленовим сиропом. Перекладаємо в окремий посуд, солимо і даємо охолонути.
У великій мисці змішуємо порізану хурму, дольки мандаринів, зелень і журавлину (свіжу або сушену). Додаємо моцареллу і суміш насіння та горіхів. Перемішуємо.
Для заправки збиваємо разом оливкову олію, лимонний сік та бальзамічний оцет. Приправляємо перцем і солимо. Заправляємо салат і подаємо під оплески.
Лайфхак
Якщо мандарини виявилися кислішими, ніж потрібно, є швидкий спосіб зробити їх солодкими – поставити на півхвилини в мікрохвильову піч, включену на повну потужність. Вистачить 30 секунд, щоб недозрілі мандарини, апельсини чи виноград стали солодкими. Другий прийом – покласти неочищені мандарини на 5 хвилин в духовку 50°C, а потім опустити їх у холодну воду. Є також ознаки, за якими можна ще у магазині відрізнити солодкий мандарин від кислого. Солодкий плід – важчий, бо соковитіший, а шкірка в нього має червонувате забарвлення. Кислим виявляється зазвичай менш яскравий мандарин світлого тону.