Багато хто з нас полюбляє раз у раз закидати до рота шоколадні батончики, льодяники, печиво та інші смаколики. Але подивімося правді в очі: так харчуватися нездорово, оскільки всі ці ласощі перевантажені доданим цукром.
Згідно з даними дослідників, середньостатистична людина щодня споживає близько 17 ложок доданого цукру. А тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) закликає населення планети скоротити щоденну норму доданого цукру до 12, а в подальшому – навіть до 6 ложок.
Така сувора рекомендація пов’язана з численними дослідженнями, які свідчать, що вживання занадто великої кількості доданого цукру може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям. Серед них – ожиріння, діабет 2 типу, захворювання серця та печінки, рак і навіть депресія.
Відмовитися від зайвого цукру доволі складно, адже він ховається в багатьох продуктах: від очевидних солодощів (газовані напої, тістечка та цукерки) до таких, які навіть не завжди запідозриш у перевантаженні цукром (пластівці для сніданку, хліб, йогурт, томатний соус). За деякими оцінками, додані підсолоджувачі містяться у 74 відсотках упакованих продуктів, що продаються в супермаркетах. Про це розповіла Лора Шмідт, професорка політики охорони здоров’я Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Також вона є провідною дослідницею у SugarScience, що вивчає вплив цукру на здоров’я людини.
Тож як обмежити вживання доданого цукру? Ось п’ять порад від Лори Шмідт.
Перестаньте ковтати цукор
Експертка рекомендує уникати рідкого цукру. Й передусім – відмовитися від підсолоджених напоїв: газованих, енергетичних, а також нектарів, які виробники видають за сік.
Пані Шмідт зазначила, що рідкий цукор може легко увійти у звичку, через яку людина вживатиме шкідливі напої у великих кількостях, навіть не помічаючи цього.
Позбавтеся спокус на роботі
Хоч там як, але вживання цукрових продуктів на робочому місці потрібно зменшити. А роботодавці повинні цьому посприяти. Наприклад, вони можуть розпорядитися, аби в офісі чи на території підприємства замість солодких напоїв продавали корисну альтернативу, що не містить цукру.
«Клінічні випробування показали, що коли роботодавці припиняють продавати солодкі напої, працівники, які регулярно їх пили, за 10 місяців втрачають в середньому близько двох сантиметрів кола талії», – зазначила пані Шмідт.
А ще слід оминати вази з печивом і цукерками, які керівництво подає співробітникам як бонуси.
Тренуйте відмову від цукру вдома
За словами Лори Шмідт, потрібно повідомити всіх членів родини, що шкідливі солодкі продукти та напої не стоятимуть на видноті. Усі домочадці мають знати, що все це не можна вживати замість основної їжі. Для початку варто разом скласти «розумний план того, що буде і що не буде лежати на кухні».
Навіть якщо повної відмови від солодкої шкідливої їжі та газованки одразу досягти не вдасться, це все одно буде важливим кроком у правильному напрямку.
Заспокойте свої бажання
А ще необхідно скласти план дій щодо подолання психологічного стресу, спричиненого відмовою від цукру, пише CNN.
У мережі можна знайти чимало психологічних технік (стратегій), які допомагають впоратися з потягом до цукру. І їх легко опанувати, сказала професорка Шмідт. Мета психотерапії, що допомагає долати стрес, спричинений відмовою від цукру, – навчити людину не сприймати солодку їжу як емоційну віддушину та нагороду. Віддушини повинні переміститися в іншу площину: подорожей, прогулянок, спорту.
Відведіть солодким продуктам їхнє законне місце
Експертка радить залишити солодкі продукти для десерту, не дозволяючи їм проникати у всі розділи вашого раціону.
За твердженням пані Шмідт, один зі способів контролю за вживанням цукру – приготування десертів та солодощів власноруч.
До цих експертних рекомендацій слід додати ще одну, дуже важливу: уважно вивчайте етикетки на харчових продуктах. Шукайте рядок, який вказує вміст доданого цукру. Це допоможе порахувати грами надлишкового цукру, що споживається протягом дня.
Фото: pixabay.com