Зачиняйте кухню на ключ і надовго: простий рецепт схуднення

Дослідники розповіли, що недоступність їжі протягом більшої частини дня допомагає скорочувати кількість калорій.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Міжнародна команда дослідників під орудою вчених з Університету Джонса Хопкінса (США) винайшла простий спосіб обмеження калорій, а отже, і зниження ваги. Стратегія полягає у скороченні часу перебування поруч з їжею. Інакше кажучи – у зачиненні кухонних дверей від самого себе.

На думку дослідників, що рідше ми потраплятимемо на кухню, то більший період голодування буде в нашому денному розпорядку.

Як проходило дослідження

Під час дослідження команда порівняла ефект від обмеженого за часом харчування (TRE) та звичайного режиму харчування (UEP).

Науковці залучили до дослідження 41 дорослого учасника з ожирінням та діабетом (або переддіабетом), які пильно стежили за своїм раціоном. Добровольців розподілили по двох групах, відповідно до режиму харчування – TRE або UEP. Кожен учасник мав дотримуватися ізокалорійної дієти. Так називають програму харчування з контрольованим вмістом жиру, що передбачає щоденне отримання однакової кількості калорій.

yabluko lyst paperu na stoli - Здоров'я - 50Plus

Групі TRE дозволялося їсти лише о 8:00 та 18:00 годині. Тобто між прийманням їжі утворювалося 12-годинне вікно. Тоді як група UEP могла їсти з 8 ранку аж до півночі в будь-який час, розповіло видання Science Alert. Незалежно від того, до якої групи належали учасники, завдяки ізокалорійній дієті всі вони втратили певну кількість кілограмів. Але показники групи TRE були відчутнішими.

Цікаво, що час їжі істотно не впливав на кінцевий результат. Важливішими були інтервали між їдою, завдяки яким учасники споживали менше калорій.

«Можна припустити, що вплив TRE на вагу може бути пов’язаний зі зниженим споживання калорій», – написали науковці у звітній статті.

Хоча розмір вибірки дослідження відносно невеликий, а експеримент тривав лише протягом 12 тижнів, отримані результати підтверджують ефективність такого методу зниження ваги. Ба більше: попри те, що дотримання певних часових інтервалів саме по собі не може безпосередньо сприяти схудненню, воно допомагає впоратися із зайвими щоденними калоріями.

godynnyk - Здоров'я - 50Plus

На думку вчених, багатьом з нас, імовірно, простіше стежити за часом трапез замість того, щоб рахувати калорії. І це те, що медичні працівники могли б рекомендувати пацієнтам із зайвою вагою, зазначили дослідники.

Як вважають науковці, результати роботи допоможуть в розробці методів боротьби з ожирінням, що стало ключовою проблемою в усьому світі.

Результати дослідження опублікував журнал Annals of Internal Medicine.

У супровідній редакційній статті дієтологиня Кріста Вараді та епідеміологиня Ванесса Оддо з Іллінойського університету в Чикаго, які не брали участі в роботі, написали, що стратегія харчування TRE є «ефективною для зниження ваги просто тому, що допомагає людям їсти менше».

«TRE пропонує пацієнтам спрощений підхід до лікування ожиріння, виключаючи необхідність підрахунку калорій», – написали науковиці.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU