З’їсти макарони та вижити: як йодована сіль робить пасту токсичною

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Такого висновку дійшли американські науковці. Команда дослідників з Університету Південної Кароліни зробила несподіване відкриття. Вона розвіяла стереотип щодо необхідності солити воду перед варкою пасти. Виявляється, така звичка може завдати неабиякої шкоди здоров’ю людини. Однак цей висновок вчених стосується виключно йодованої солі.

Така сіль останнім часом стала доволі популярною серед кухарів, що готують корисні страви. Адже вона допомагає організму людини боротися з йододефіцитом. Проте саме йодована сіль вступає в реакцію з дезінфекційними хлорованими засобами, що містяться у водопровідній воді. Внаслідок цього утворюються токсичні сполуки, які загрожують розвитком небезпечних захворювань.

Ці шкідливі речовини, відомі як йодовані побічні продукти дезінфекції (DBP), можуть призвести до раку, пошкодження печінки та збоїв у роботі нервової системи.

Наукові експерименти в домашніх умовах

Тож дослідники проаналізували хімічний склад водопровідної води та виявили ті дезінфекційні засоби, які в поєднанні із йодованою сіллю утворюють токсини.

Попередні дослідження показали, що при нагріванні пшеничного борошна у водопровідній воді, яка містить хлор і приправлена йодованою кухонною сіллю, можуть утворюватися DBP. Однак раніше вчені не перевіряли ці висновки в домашніх умовах на справжніх харчових продуктах.

Наразі провідна авторка дослідження Сюзан Річардсон та її колеги вирішили розглянути реальні ситуації на домашній кухні. Наприкінці дослідів команда мала з’ясувати, як кулінари зможуть мінімізувати утворення побічних продуктів дезінфекції.

Рекомендації для кухарів дослідники озвучили після того, як команда приготувала макарони у водопровідній воді з хлораміном та йодованою сіллю.

До слова, науковці дотримувалися всіх інструкцій, зазначених на упаковці. Вони наповнили каструлю водою і додали сіль. А після закипання води поклали пасту.

Змінюючи умови варіння пасти, команда вимірювала вміст шести типів йодованих тригалометанів – потенційно токсичних сполук – у воді та готовій страві. Усі досліди показали наявність всіх типів цих токсинів. Проте через різні умови приготування їх вміст значно різнився.

Ці відмінності допомогли вченим визначити декілька методів, що допоможуть зменшити забруднення страви токсичними сполуками.

Як варити макарони та жити довго

Після експериментів науковці сформулювали прості рекомендації з усунення токсинів із пасти.

Передусім, вважають вчені, кип’ятити воду потрібно без кришки. Річ у тім, що вона затримує хлоровані та йодовані сполуки, які містяться у воді. Тоді як відсутність кришки дає їм змогу випаровуватися.

Окрім того, слід проціджувати всю воду після приготування пасти, аби видаляти якнайбільше шкідливих речовин.

Йодовану кухонну сіль слід додавати після того, як макарони готові. Це знизить ризик утворення побічних токсичних продуктів. Щодо нейодованої солі, то її можна додавати як зазвичай, повідомляє видання Daily Mail.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU