Коли дієтологи кажуть, що одне яблуко запобігає сімом хворобам, мається на увазі профілактика гіпертонії (яблуко нормалізує кров’яний тиск), застуди (вітамін С зміцнює імунітет), безсоння (зниження рівня цукру сприяє розслабленню, а вітамін В зменшує стрес). У цьому фрукті містяться поліфеноли, які захищають клітини від пошкоджень та мутації внаслідок дії вільних радикалів. А ще яблуко захищає від карієсу, очищає кишківник, прискорює обмін речовин і сприяє спалюванню жиру. У поєднанні з селерою можна досягти ще більшого ефекту, адже цей овоч має т. зв. негативну калорійність, коли на його перетравлення організм витрачає більше енергії, ніж від нього споживає. Для приготування дієтичного крем-супу, що допомагає схуднути, вистачить одного яблука та по одному овочу із класичного супового набору.
Інгредієнти: яблуко – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., буряк – 1 шт., селера – 1 шт., кріп – пучок, часник – 3 зубчики, бринза – 50 г, сметана – 2 ст. ложки, оливкова олія – 1 ст. ложка, вода – 6 ст. ложок.
Подрібнені селеру, цибулю та часник обсмажуємо на оливковій олії і додаємо до них натерті на дрібній терці буряк та яблуко. Через 5 хвилин додаємо трохи води, солимо, перчимо, доводимо до кипіння і тушкуємо 30 хвилин. Коли буряк розм’якшиться, знімаємо суп з вогню і після остигання розминаємо овочі в пюре.
Розливаємо крем-суп по тарілках, додаємо розкришену бринзу та сметану. При подачі прикрашаємо страву свіжим кропом. Подавати яблучний крем-суп потрібно за кімнатної температури. Така їжа швидко засвоюється, не перевантажує органи травлення і буде в нагоді у сезон застуд.
Лайфхак
До щойно приготованого супу не можна додавати гострих приправ, бо це зіпсує його смак. Треба уникати хмелі-сунелі, корейських спецій, м’яти, гвоздики, кориці, меленого перця, сушеної петрушки.