Невидимі медіатори: світом правлять гормони

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Від дофаміну, ендорфіну, адреналіну, тестостерону, екстрадіолу, окситоцину, мелатоніну та серотоніну залежать наш життєвий тонус і поведінка – самопочуття, настрій та привабливість. Гормонами визначається потреба в їжі та режим сну, задоволеність життям і здатність до зачаття, бажання й інтерес, доброта чи злість, бадьорість і безсилля, розквіт та старіння. Щоб тримати всі параметри у нормі, потрібно контролювати баланс біологічно активних речовин, які передають інформацію між органами.

Гармонія у гормонах

Для розуміння механізму розберемося в принципі роботи гормонів і з’ясуємо, що саме вони собою являють. Наука називає гормони нейротрансміттерами та нейромедіаторами – біологічно активними речовинами, котрі виробляються в спеціалізованих клітинах залоз внутрішньої секреції. З ендокринних залоз ці молекули надходять у кров, зв’язуються з рецепторами клітин-мішеней і впливають на обмін речовин та фізіологічні функції.

А регулюється виробництво ендокринними залозами гормонів і їх викид у кров гіпоталамусом – головним центром, розташованим у мозку. За допомогою хімічних речовин органічної природи відбувається спілкування нейронів між собою. У цьому взаємозв’язку на певних ділянках мозку нейронні мережі можуть збуджуватися, гальмувати чи більш ефективно співпрацювати. З кровотоком нейротрансміттери (нейромедіатори) передають нервові імпульси від клітин центральної нервової системи до клітин інших тканин – м’язів, залоз та ін.

Якщо порушується баланс гормонів, це впливає на обмін речовин. «Віком дисбалансу» вважається не лише період перебудови організму в підлітковому та клімактеричному віці. Небезпека гормонального збою між 25 та 45 роками – у безплідності, спричиненій порушенням роботи органів репродуктивної системи.

Умови гармонії в гормонах:

  • контроль факторів стресу;
  • достатній сон;
  • відмова від некорисної їжі, цукру, продуктів-алергенів та нейростимуляторів (кофеїну, алкоголю тощо);
  • звільнення від шкідливих звичок;
  • рухова активність.

Щоб зберегти здоров’я, важливо уникати токсинів та отримувати достатню кількість вітамінів та мінералів. Цьому сприяє правильне харчування та «екологічний» спосіб життя.

zhinka u shpagati - Здоров'я - 50Plus

Симптоми порушення

Дослідження на гормони проводить лікар-ендокринолог. Але ознаки гормональних неполадок мають і зовнішній прояв. Наприклад, є термін «гормональний живіт». Поняттям «кортизоловий живіт» позначають скупчення жиру в черевній зоні водночас із руйнуванням м’язової тканини. Підшкірний та абдомінальний жир накопичується під впливом гормону кортизолу, а його викид провокується хронічним стресом.

Гормональний дисбаланс відбивається на зовнішності: красі та молодості. Гладка і підтягнута шкіра при гормональному збої втрачає здоровий вигляд, стаючи в’ялою та тьмяною. Утворення зморшок, прояв капілярних судин та поява пігментації є приводами перевіритись у ендокринолога.

Ознаки гормональних проблем:

  • підвищена стомлюваність;
  • знервованість;
  • перепад настрою;
  • частий головний біль;
  • нестабільна вага;
  • посилене потовиділення;
  • підвищений ріст волосся у жінок у невластивих місцях;
  • знижений статевий потяг та інтимний дискомфорт.

Нормалізувати гормональний фон для відновлення менструального циклу, оновлення слизових, зростання ендометрія та розвитку молочних залоз можна за допомогою вітамінів А, Е, B9 та C. Два перші вітаміни безпосередньо відповідають за вироблення жіночих гормонів естрогену та прогестерону.

Для піднесення духу

Головних претендентів на титул «гормон кохання» та «медіатор щастя» вчені бачать в ендорфіні, дофаміні, серотоніні та окситоцині. У «квартеті» ці чотири гормони творять дива, перетворюючи світ до невпізнання. З ними життя стає приємним і яскравим, а ми у насназі та радості забуваємо погане.

Ендорфін

Назва цих білкових молекул походить від двох складових: «ендо» і «морфін». Дослівно це «внутрішній опіоїд» з ефектом знеболювання та ейфорії. І виробляє цей природний «наркотик» під певним впливом сам організм. До підвищення рівня ендорфінів приводить діяльність, що приносить винагороду: це може бути їжа, секс, тренування та успіх у справах. Викидом ендорфіну супроводжується вагітність, і це нівелює біль від процесу дітонародження. Ендорфін мінімізує дискомфорт за рахунок задоволення та радості. Поліпшення настрою та відчуття щастя допомагають організму функціонувати в умовах травми або болю.

Дофамін

Наступний компонент щастя також відноситься до системи винагороди мозку і є «гормоном доброго самопочуття». Вироблення цього нейромедіатора пов’язана з активацією центрів задоволення та приємними відчуттями у руховій функції, пам’яті, навчанні тощо. Дофамін сприяє запам’ятовуванню інформації – це ключовий фактор в асоціативному навчанні. Доведено вивільнення дофаміну у будь-якому творчому процесі. Інтерес, цікавість, імпульсивність і ризик також супроводжуються виробленням дофаміну. Недолік цього гормону проявляється у відсутності мотивації, тривожності та зниженому настрої, зокрема депресії. Порівняно з іншими гормонами, дофамін більшою мірою пов’язаний з мотивацією у повторенні відчутого «кайфу» та пошуком нового задоволення. Небезпека постійної стимуляції центрів задоволення полягає у виникненні залежності через розлад контролю імпульсів. У гонитві за дофаміном люди стають шопоголіками та алкоголіками, ігроманами та наркоманами.

formula dofamina - Здоров'я - 50Plus

Серотонін

Цей гормон щастя називають «сироваткою бадьорості». Серотонін керує нашим настроєм, сном, апетитом, травленням, навченістю та запам’ятовуванням. Це медіатор задоволення, гумору та марнославства. Серотонін регулює нашу потребу у визначенні та відстоюванні особистого статусу. Орієнтованість на досягнення вищих щаблів у ієрархії є піклуванням природи про збільшення шансів видів на передачу своєї ДНК нащадкам. Серотонін впливає на нашу самооцінку і усвідомлення добробуту, дозволяючи або розслабитися, або зосередитися. Надлишок серотоніну призводить до серотонінового синдрому, який може проявлятися не лише тривогою та болем у тілі, а й навіть комою та смертю. Відомою є так само й протилежна крайність – т. зв. серотонінова яма. Цей стан дефіциту серотоніну на фоні отруєння токсинами виявляється у фізичній слабкості, занепаді сил та зміні психічного стану (симптоми: блювання, діарея, делірій, тремтіння, здригання, неспокій, гіпертермія, гіпертензія, тахікардія, збудження, страх).

Окситоцин

Цей найважливіший медіатор називають «гормоном кохання»: він відповідає за батьківську прихильність та соціальну взаємодію. Окситоцин регулює родову діяльність та грудне вигодовування, встановлює зв’язки у взаємовідносинах та зміцнює довіру. Це гормон співчуття і турботи.

Отже, дофамін дарує нам радість від того, що ми знаходимо щось потрібне; ендорфін «окриляє», формуючи почуття легкості та сприяючи настанню ейфорії; серотонін викликає до нас повагу оточуючих; а окситоцин дає відчуття безпеки.

«Щаслива» дієта

Відчути себе щасливим допоможуть прогулянки у сонячну погоду, рухова активність, медитація, масаж, приємні контакти, харчові тригери, насолода від творчості, музики, фільму тощо. У той час як виробництво окситоцину збільшують обійми, поцілунки, фізична прихильність і близькість, масаж здатний підвищити рівень всього «квартету» компонентів щастя: ендорфіну, серотоніну, дофаміну та окситоцину.

Задоволення від їжі теж підвищує рівень «гормонів щастя», але у хронічному «заїданні» стресу криється причина надмірного накопичення калорій та ожиріння. Їсти потрібно не все поспіль, а лише нешкідливі продукти, що сприяють виробленню необхідних медіаторів. Це корисні жири, прянощі та антиоксиданти: гострі спеції, шпинат, солодкий перець, листова капуста, насіння, горіхи, нежирне м’ясо, лосось, квасоля, яйця та продукти з пробіотиками (йогурт, кисла капуста).

«Секретний» елемент усіх білкових продуктів – амінокислота триптофан: той самий, що входить до складу серотоніну і стимулює його вироблення. Їжа з високим вмістом білка, рибофлавіну, заліза та вітаміну B-6 зазвичай багата необхідною для настрою амінокислотою.

kasha z bananom - Здоров'я - 50Plus

Для підвищення серотоніну потрібна комбінація триптофану та вуглеводів (самого серотоніну в їжі немає). Таке поєднання є в банані – найвідомішому продукті-антидепресанті.

Для виробництва дофаміну організму потрібний тирозин: цей елемент знайдете в тому ж банані, мигдалі, авокадо, яйцях, бобах, курці та рибі.

Підняти естроген у жіночому організмі допоможуть фісташки, волоські горіхи, насіння льону та кунжуту, гречка, сочевиця, арахіс, курага, фініки, чорнослив, абрикоси, персики, яблука, вишні, цитрусові, петрушка, шпинат, броколі.

При гормональному збої в раціоні не має бути солодощів, борошняних виробів, копчених продуктів, жирної та смаженої їжі, алкоголю (містить жіночі гормони) та інших продуктів з гормонами: цукру, сої, молока, магазинних м’ясних виробів та штучних барвників.

Наразі цю тему не закриваємо: далі буде.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU