Розмаїття емоцій: кішки мають 276 виразів «обличчя»

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Кожен господар кішки не раз замислювався про те, що саме виражає мордочка улюбленої тваринки. А тим часом вчені поставили розшифровування котячих гримас на наукову основу.

У дослідженні, результати якого опублікував журнал Behavioral Processes, вони нарахували 276 різних виразів котячих «облич».

«Наше дослідження показало, що спілкування кішок значно складніше, ніж вважалося раніше», – зауважила Бріттані Флоркевич, еволюційна психологиня з Ліонського коледжу в Арканзасі (США). За її словами, спостереження за кішками підтвердило, що одомашнення значно впливає на розвиток лицьової сигналізації цих тварин.

Як проходило дослідження

Тож в центрі уваги Бріттані Флоркевич та провідної авторки дослідження Лорен Скотт з Медичного центру Університету Канзасу опинилися саме домашні кішки.

Емоції кішок на обличчіУ період із серпня 2021-го до червня 2022 року дослідниці знімали на камеру поведінку 53 кішок в одному з «котячих» кафе Лос-Анджелеса. Зі 194 хвилин відеозапису вони викадрували 186 взаємодій між тваринами. Слід уточнити, що це були дорослі домашні короткошерсті кішки обох статей, усі кастровані або стерилізовані.

Дослідниці оцінювали відмінності у виразах котячих «облич» за допомогою спеціально розробленої системи кодування (Cat Facial Action Coding System), пише CNN. Також науковиці оцінювали кількість та типи рухів лицьових м’язів. Причому рухи м’язів, пов’язані з такими біологічними процесами, як дихання і позіхання, не враховувалися.

І хоча команда не змогла розтлумачити всі зафіксовані камерою вирази, вона виявила, що 45,7 відсотка з них були доброзичливими, а 37 % – агресивними. Решта виразів, за словами вчених, або могли потрапити до обох груп, або були геть не зрозумілими.

Вираз обличчя у котиківУ звітній статті про дослідження пані Флоркевич та Скотт докладно описали, як саме проявляється доброзичливий вираз обличчя в котиків: вуха і вуса рухаються вперед, а очі заплющуються. Тоді як в агресивної тварини зіниці звужені, а вуха притиснуті до голови.

У своїх наступних дослідженнях команда сподівається розширити  вибірку, включивши до неї кішок, які живуть не лише в домівках людей. Наприклад, у притулках або диких умовах. Ще одна мета на майбутнє – розсекретити якнайбільше виразів котячих мордочок.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU