Випробування відлигою: як захистити взуття від промокання?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Уникнути застуди та швидко просушити взуття допоможуть водовідштовхувальний спрей, рицинова олія, спирт, віск, парафін, вазелін та фен. 50Plus зібрав популярні лайфхаки на «мокрі» дні.

Чим небезпечне промокання

Нестійка погода та калюжі на місці вчорашніх заметів додають дискомфорту через промокле взуття. Мокрі ноги швидше переохолоджуються, і це призводить до ослаблення імунітету. Холод погіршує стан деяких імунних клітин, відкриваючи дорогу вірусам, яким низькі температури не заважають виживати та активно розмножуватися. Тому подбати про сухість ніг у відлигу означає запобігти застуді. Обміркувати, як захистити взуття від води, важливо і з огляду на другу небезпеку – грибкову інфекцію. Особливо високим є ризик розвитку грибка у власників тісного взуття, що погано «дихає» і до того ж промокає. На «мокрий» сезон потрібні взуття та шкарпетки з водонепроникного матеріалу, а також знадобляться змінні сухі шкарпетки.

kedy v kalyuzhi - Спосіб життя - 50Plus

Водонепроникні шкарпетки

Цей аксесуар мінімізує ризик промочити ноги, навіть якщо у вас непридатне взуття. Такі вироби мають спеціальну водовідштовхувальну мембрану, яка не заважає ногам «дихати». Шкарпетки для вологої погоди можуть містити у складі мериносову шерсть, котра вбирає менше вологи порівняно з іншими вовняними шкарпетками. Натомість шкарпетки з бавовни – не найкращий вибір на період калюж, адже вони швидко вбирають вологу, що розмножує грибки та бактерії. Внаслідок цього з’являється неприємний запах. У бавовняних шкарпетках ноги мерзнуть і пріють. Міняти шкарпетки у «мокрий» сезон потрібно щодня. Так само не забувайте міняти чи прати устілки.

Поліетиленові пакети або бахіли

Альтернативою водонепроникним шкарпеткам є найпростіші фасувальні пакети (поліетилен не пропускає повітря та пари вологи, а неводостійкий целофан – «дихає»). Цей трюк застосовується в комбінації зі змінними сухими шкарпетками. Знявши мокрі шкарпетки та взуття, обсушіть ноги рушником, надягніть суху пару шкарпеток, оберніть ступні поліетиленовими пакетами та взуйте черевики. Прокладка, що не промокає, відокремить ноги від мокрого взуття до того, як його можна буде висушити. Більш зручний варіант – бахіли. Зазвичай їх можна купити за кілька гривень у найближчій аптеці. Вдягайте бахіли на сухі шкарпетки і взувайтеся перед виходом на вулицю. Навіть у промоклому взутті ноги в такому захисті залишаться сухими.

Непромокаюче взуття

Стійкими до води можуть бути лише синтетичні матеріали. Зокрема, гума та етиленвінілацетат (ЕВА є прикладом легкого та пружного еластичного полімеру, що нагадує за структурою замшу). Якщо ще нещодавно «архаїчні» гумові чоботи та калоші здавалися несумісними з модою та стилем, то тепер вони на взуттєвому ринку принаймні не виглядають «анахронізмом». На зміну «рибальським чоботам» у кольорі хакі та моделям з виразним оздобленням прийшло нове покоління гумового взуття, що зовні майже не відрізняється від звичайного. Це найбільш раціональне рішення на «мокру» погоду, хоча для повсякденного носіння таке взуття краще не використовувати. Недоліком водонепроникних матеріалів є те, що вони не дозволяють ногам «дихати» і збирають піт. Усередині таке взуття під час експлуатації потрібно присипати водопоглинаючою дитячою присипкою або тальком.

dytyna v gumovyh chobitkah - Спосіб життя - 50Plus

Чохли на взуття

А це вже сучасна заміна гумовим чоботям: чохли теж виготовляються з гуми, але одягаються поверх взуття. Таке екіпірування не промокає і не ковзає, тому підходить для калюж та ожеледиці. Це зручний спосіб захистити взуття не лише від води, а й від бруду. Перевагою гумових чохлів треба визнати компактність: вони легко помістяться в жіночу сумочку, тож їх можна носити з собою.

«Тракторна» підошва

Серед лайфхаків, як захистити взуття від промокання, підошва на платформі є must have «мокрого» сезону. Зручність «тракторної» підошви в стилі гранж (grunge перекладається як «бруд», «зневага» та «недбалість», водночас це найактуальніший сучасний тренд у моді) особливо швидко вдається оцінити у випробуванні бездоріжжям. Грубі черевики – це не лише стильно, а й максимально практично. Взуття на високій полімерній підошві з протектором насправді не боїться бруду та калюж.

Яке взуття не можна мочити

А найнепридатнішим для вологої погоди є шкіряне та замшеве взуття. Від промокання ноги не захистять навіть нові черевики з натуральної шкіри: вони вразливі для води не лише на стику з підошвою та у місцях швів, а й по всій поверхні. Натуральні матеріали проникні для повітря та води. Шкіра швидко вбирає вологу, тож її доводиться акуратно чистити і довше сушити порівняно зі штучними матеріалами. Шкіру не можна мочити, бо при намоканні з неї вимиваються пом’якшувальні жири й олії, без яких вона грубіє, втрачає форму і стає ламкою. Після вулиці шкіряне взуття не миють, а лише протирають вологою ганчіркою. І хоча водостійкість залежить від товщини та щільності шкіри, у відлигу не можна розраховувати на шкіряне взуття без спеціальної обробки, яку потрібно регулярно оновлювати. Для захисту шкіряного взуття від води передбачено спеціальні засоби, що продаються разом із взуттям.

Водовідштовхувальний спрей

У взуттєвих магазинах покупцям пропонуються балончики з ефективним складом, що розпорошується на взуття перед виходом на вулицю. Цю процедуру можна рекомендувати передусім для замші, адже її ворсиста фактура унеможливлює застосування інших водовідштовхувальних засобів (для замшевого взуття засобів обробки менше, ніж для гладкої шкіри). Перед покупкою спрею потрібно ознайомитися з виробником та прочитати опис. Вибирайте засіб від відомої фірми і з подвійним призначенням: спрей має не лише відштовхувати воду, а й захищати взуття від солі, якою взимку дорожні служби посипають вулиці. Просочувати шкіру чи замшу потрібно кілька разів. Коли матеріал перестане вбирати засіб, взуття треба просушити у провітрюваному місці. Такий захист протримається близько місяця, а надалі обробку водовідштовхувальним спреєм слід повторювати.

zasoby dlya vzuttya - Спосіб життя - 50Plus

Віск та парафін

Найпростішим домашнім лайфхаком, як зробити шкіру водонепроникною, є захисна обробка взуття парафіном або воском. Їх необхідно дбайливо втерти в зовнішню поверхню черевиків і для кращого вбирання рівномірно прогріти взуття теплим феном. Водночас не можна використовувати стеаринові свічки: жирні кислоти в їх складі не зможуть захистити шкіру від води. Можна змішати 1 ч. ложку натертого на дрібній тертці парафіну з 2 ч. ложками лляної олії, розтопити суміш на водяній бані і нанести на взуття. Так само ефективною є дещо підігріта суміш із 5 г воску, 5 г деревної смоли, 50 г розпущеного на слабкому вогні сала та 250 мл лляної олії. Змащена таким засобом шкіра стане водночас м’якою і непроникною для води.

Вазелін, жир та олія

Обробка взуття відразу після покупки або надалі аптечною жирною маззю – ще один спосіб зробити шкіру непромоклою. Вазелін створить на взутті невидимий захисний шар, застрахувавши взуття від протікання. Спочатку потрібно втерти засіб у суху та чисту шкіру щіткою, а потім прогріти натерті місця феном, щоб вазелін розтопився та закупорив пори. Але можна фен і не використовувати. Якщо боїтеся зіпсувати такою процедурою натуральну шкіру, достатньо протерти взуття після обробки сухою ганчіркою. У подальшому носінні можна використовувати взуттєвий крем. Замість крему чи вазеліну можна обробити взуття гусячим жиром або рициновою олією. Змащувати взуття потрібно тонким шаром по всій поверхні, включаючи місця кріплення матеріалу з підошвою та шви.

Якщо промокли ноги

Алгоритм дій такий: перевзуваєтеся в сухе, робите масаж ніг для відновлення кровообігу і грієте ноги в гарячій ванні або гірчичній ванночці. Розтирати замерзлі ступні можна або сухим рушником, або тканиною, змоченою у гарячій воді. При цьому масажувати на ногах потрібно кожен палець. Для швидкого зігрівання змочіть «підошви» тонких шкарпеток спиртом або горілкою (зокрема, з перцем), надягніть їх на ноги і зверху надягніть вовняні шкарпетки грубої в’язки. Такий захід забезпечить негайний приплив тепла. Проте, подібним чином мокрі ноги можна «врятувати» лише в домашніх умовах. А що робити, коли ви з мокрими ногами прийшли на роботу? Під час перевзування стопи можна розтерти руками чи вовняною тканиною. Ця процедура так само забезпечить різкий приплив крові до стоп і активізує захисні сили організму. Щоб уникнути застуди, на період калюж важливо передбачити на робочому місці змінне взуття та мати запасну пару сухих шкарпеток.

Що кладуть у взуттєві коробки

Виробники забезпечує нове взуття пакетиками із прозорими силікагелевими кульками. Силікагель є сорбентом: він вбирає вологу з навколишнього середовища і оберігає товар у коробках від намокання у передпродажний період. Не варто викидати ці пакетики після купівлі взуттєвої пари: зберігайте взуття з вкладеним усередину сорбентом, що так само допоможе принагідно при намоканні.

Підручні засоби для сушіння взуття

Вуличне взуття потрібно за першої можливості зняти і просушити: наприклад, за допомогою вкладених усередину щільно зім’ятих газет – пористий папір добре вбирає вологу (у міру намокання газети слід міняти на сухі). У похідних умовах сушити взуття можна навіть за допомогою сухого моху: це чудовий натуральний сорбент, що вправно поглинає вологу для власного забезпечення. Допоможуть просушити взуття навіть звичайні кухонні продукти. Добре вбирають вологу кавові зерна, рисова крупа, цукор, прогріта на пательні сіль та сода (остання не лише витягує вологу, а й нейтралізує неприємний запах). Насипте їх у тонкі шкарпетки або пакетики з тканини і вкладіть всередину взуття. Для рівномірного заповнення обсягу потрібно взуття час від часу струшувати. Ще можна обмотати черевик рушником, засунувши у взуття його край для фіксації. Тканина вбере вологу швидше, ніж ви очікуєте.

vzuttya sushytsya na balkoni - Спосіб життя - 50Plus

Як працює сушарка

Прийшовши з вулиці, витріть насухо взуття і просушіть його за допомогою взуттєвої сушарки. Для безпечного сушіння мокрого взуття передбачено спеціальний пристрій. Електрична сушарка подовжує термін служби взуття, нагріваючи його зсередини: це не шкодить еластичності шкіри. Сушарки для взуття можуть працювати понад 8 годин поспіль. Це важливо, бо шкіряні вироби сушаться довго: кросівки, наприклад, – близько 20 годин. І хоч без нагляду електроприлад все одно залишати не можна, в порівнянні з іншими варіантами сушарка для взуття є найбільш прийнятною.

Безпечна альтернатива

Якщо немає спеціальної взуттєвої сушарки, скористайтеся вентилятором або іншими побутовими електроприладами. Зокрема, взуття можна обдути зсередини феном в холодному режимі або пилососом в режимі видування: скеруйте трубку без насадки в халяву чобота або в середину черевика. На пару взуття за такого способу сушіння витратите півгодини. Безпечним місцем для сушіння вологого взуття вважається «тепла підлога»: на ній мокре взуття повністю висохне за 12 годин. А оптимальним є природний спосіб сушіння в теплому місці, що добре провітрюється: наприклад, на затіненому балконі.

Так робити не можна

На батареї краще сушити лише шнурки та мокрі устілки (їх завжди варто виймати з взуття на час сушіння). Так само перед сушінням у черевиках та кросівках треба витягувати «язичок». Сушити взуття (особливо шкіряне) поблизу опалювальних приладів або на сонці категорично заборонено. Ніколи не використовуйте для сушіння мокрих чобіт і черевиків обігрівач, батарею чи сушку для рушників. Висока температура швидко деформує взуття. При такому варварському ставленні виробам забезпечені заломи, тріщини, відклеювання та розшарування підошви. Бережіть своє взуття, і воно вбереже у сльоту та негоду ваше здоров’я!

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU