Які звички сну спричиняють діабет і серцеві хвороби? 

Дослідники з’ясували, як режим сну пов’язаний з імовірністю серйозних захворювань.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Згідно з новим масштабним дослідженням, усіх нас можна розділити на чотири категорії відповідно до звичок сну.

Команда дослідників з Пенсільванського університету (США) проаналізувала режим сну майже 3700 добровольців. У своїй роботі вчені використали дані глобального дослідження «Середній вік у США». Науковців зокрема цікавило, як його учасники оцінювали свій сон протягом десяти років (2004-2014). Зрештою ці оцінки допомогли команді виявити, як змінюється режим сну людей із віком та як ці зміни можуть бути пов’язані з розвитком хронічних захворювань.

Як проходило дослідження

Відповідно до свого режиму сну кожен учасник потрапив до однієї з чотирьох категорій: спить добре, довше спить на вихідних, страждає на безсоння та любить дрімати вдень.

Ті, хто потрапив до першої категорії, повідомляли, що завжди добре висипаються та почуваються задоволеними й бадьорими протягом дня.

До другої категорії належали добровольці, котрі впродовж робочого тижня спали недостатньо і намагалися надолужити брак сну у вихідні.

А тим часом більш як половина учасників потрапила до третьої та четвертої категорій. Ті, хто страждав на безсоння, в цілому спали менше за респондентів з усіх інших груп. Вони повідомляли, що зазвичай почуваються втомленими та незадоволеними своїм нічним відпочинком. А ті, хто полюбляв дрімати серед білого дня, як правило, ночами спали нормально.

zhinka sydyt na lizhku - Здоров'я - 50Plus

Потім команда вивчила закономірності ризику захворювань серед людей, що належали до цих чотирьох груп. Для цього науковці передусім контролювали такі ключові фактори, як загальний стан здоров’я, соціально-економічне та робоче середовище.

Про що дізналися вчені

Дослідники виявили, що в людей, котрі страждають на безсоння, ризик серцево-судинних захворювань, діабету та депресії на 81 відсоток вищий, ніж у тих, хто спить добре.

Ймовірність занедужати на діабет була на 128 відсотків вищою в тих, хто любить дрімати вдень (порівняно з тими, хто спить добре). А ще в учасників з четвертої категорії рівень слабкості був на 62 відсотки вищим, розповіло видання Daily Mail.

За словами Сумі Лі, директорки лабораторії сну, стресу та здоров’я в Пенсільванському університеті, існує чимало чинників, які допомагають пояснити ці закономірності. Наприклад, до групи тих, хто страждає на безсоння, частіше потрапляють безробітні, а також люди з низьким рівнем освіти.

Ці результати можуть свідчити про те, що наші звички стосовно сну дуже складно змінити, зазначила науковиця. При цьому люди не усвідомлюють важливості сну та не знають, який його режим є найоптимальнішим для міцного здоров’я.

«Існують правила, яких люди могли б дотримуватися, щоб покращити свій сон; наприклад, не користуватися мобільними телефонами в ліжку, регулярно займатися спортом та уникати кофеїну у другій половині дня», – зауважила пані Лі.

divchyna drimaye na dyvani - Здоров'я - 50Plus

А що з цього приводу думають інші науковці

Попередні дослідження показали, що брак сну може збільшити ризик розвитку деменції, інсульту, інфаркту та захворювань печінки.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), недостатній сон означає, що тіло і розум людини не встигають відновитися після денного стресу. А хронічний стрес, як відомо, є фактором розвитку численних недуг.

І хоч як це дивно, але лікарі вважають надто тривалий сон теж доволі шкідливим. За даними Університету Джонса Гопкінса (США), надмірний сон пов’язаний з високим ризиком розвитку діабету, серцево-судинних захворювань, ожиріння та депресії. Часто його наслідком є сильний головний біль.

Ще одна теорія полягає в тому, що любителі дрімати вдень, як правило, мають вищий індекс маси тіла (ІМТ). А отже, їм загрожують діабет та серцево-судинні захворювання. Також науково доведено, що надміру тривалий сон збільшує ймовірність запалень в організмі людини.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU