Прості заняття, що рятують від хвороби Альцгеймера

Науковці розповіли про елементарні звички, що допоможуть запобігти слабоумству.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За статистикою, близько 30 мільйонів мешканців нашої планети страждають на хворобу Альцгеймера. Цю нейродегенеративну недугу, що є найпоширенішою формою деменції, найчастіше виявляють в тих, кому вже виповнилося 65 років.

Однак, як вважають медики, ризик розвитку цієї хвороби можна зменшити. Чимало людей уникають її завдяки тому, що регулярно вдаються до простих та вельми корисних занять. Як-от читання, в’язання та гра в шахи.

Науково доведено, що читання знижує розвиток хвороби Альцгеймера на 32 відсотки, в’язання – 30 %, а шахи – 9 %.

чоловіки грають у шахи

Читати!

Неврологи запевняють, що однією з найкорисніших звичок, що допомагає мозку не старіти, є читання художньої літератури. Воно активує когнітивні функції та сприяє відтермінуванню хвороби Альцгеймера або запобіганню їй.

«Художня література може викликати сильніші емоції та образи на додаток до нових фактів та ідей від читання науково-популярних книг», – зазначив Залді Тан, професор неврології та медицини в Медичному центрі Сідарс-Сінай (США). Але, на його думку, важливішим, ніж жанр літератури, є систематичність читання та бажання знаходити у книжках щось нове.

Читання діє як своєрідний тренажер для мозку. Воно сприяє створенню нейронних зв’язків та уповільнює втрату пам’яті. Люди, які читають бодай 15-30 хвилин на день, знижують розвиток хвороби Альцгеймера на 32 відсотки.

2022 році команда вчених з Інституту передових наук та технологій імені Бекмана (США) виявила зв’язок між читанням на дозвіллі та розвитком розумових здібностей. До дослідження залучили людей віком від 60 до 79 років, які читали книжки по 90 хвилин на день, п’ять днів на тиждень. Експеримент тривав протягом восьми тижнів. Науковці також виокремили групу учасників, які замість читання впродовж усього цього часу розв’язували словесні головоломки. Наприкінці дослідження в тих добровольців, які читали, спостерігалися істотніші покращення робочої та епізодичної пам’яті, ніж у тих, хто розгадував головоломки.

чоловік і жінка читають книжку

В’язати та грати в настільні ігри!

Щоправда, за свідченням нейробіологів, розгадування головоломок, а також в’язання та гра в шахи, теж можуть запобігти зниженню когнітивних функцій.

Дослідження, проведене вченими авторитетної клініки Мейо (США), показало, що в’язання стимулює когнітивні функції, зокрема, вповільнює втрату пам’яті. Річ у тім, що це заняття вимагає від людини пильної уваги до візерунків, підрахунку петель, координації рухів рук, розвинутої дрібної моторики, а також концентрації та пам’яті.

жінка в'яже спицями

Спеціалісти клініки стверджують, що в’язання – це передусім заняття розумове. Воно кидає виклик мозку, гальмуючи слабоумство та покращуючи навички розв’язання проблем, розповіло видання Daily Mail.

Згідно з іще одним дослідженням, опублікованим 2023 року у виданні Journal of the American Medical Association, регулярна гра в шахи (або іншу настільну гру) знижує розвиток хвороби Альцгеймера на дев’ять відсотків.
Не варто також недооцінювати фізичну активність, що також корисна для здоров’я мозку. Зокрема, ранкові пробіжки або ходьба, а також робота в саду.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU