Птах розумний: пінгвіни мають ознаки самосвідомості та впізнають себе у дзеркалі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда індійських науковців розповіла про нове дослідження поведінки диких пінгвінів Аделі. Основним відкриттям науковців стала ймовірна наявність в цих птахів певного ступеня самосвідомості (або самоусвідомлення).

Прабір Гош Дастідар, Азісуддін Хан та Аніндія Сінха опублікували підсумки своєї роботи на сервері препринтів bioRxiv.

Попередні дослідження різних груп учених демонстрували, що самосвідомість рідко зустрічається у тваринному світі. Досі її ознаки були виявлені лише у деяких ссавців, птахів та риб. До того ж перевірити її наявність чи відсутність у тварин значно складніше, ніж у людей.

Часто задля цього дослідники використовують так званий дзеркальний тест. Під час його проходження тварини бачать себе у дзеркалі, а дослідники тим часом вивчають їхню реакцію, розповів сайт Рhys.org.

Зазвичай учасників експерименту оздоблюють кольоровою міткою. Тож коли тварина (чи птах, як у даному разі) намагається видалити мітку, науковці припускають, що піддослідні ідентифікують себе у відображенні.

Тобто про наявність самосвідомості свідчать певні поведінкові прояви. Суб’єкти помічають у дзеркальному відображенні щось таке, що має до них відношення, і певним чином на це реагують.

mirror test of wild pe - Природа - 50Plus

Антарктичний експеримент

У своєму новому дослідженні науковці намагалися відповісти на запитання: чи мають самосвідомість дикі пінгвіни Аделі? Щоб з’ясувати це, команда вирушила на острів Свеннер у східній частині Антарктиди.

Там учені і спостерігали за поведінкою птахів, зокрема, за тим, як вони ставляться до свого відбитка у дзеркалі.

На першому етапі експерименту вчені просто поставили кілька дзеркал на землю поруч з пінгвінами Аделі та спостерігали, як птахи реагують на своє відображення. На другому етапі команда побудувала картонний загін, який спрямовував птахів до дзеркал. Третій етап полягав у розміщенні на дзеркалах маленьких наклейок із зображеннями пінгвінів. А на четвертому науковці вдягнули на птахів, що дивилися на себе у дзеркало, нагрудники.

Дослідники не помітили особливо емоційної поведінки з боку пінгвінів на першому етапі. До слова, цей тест не проходять багато тварин: здебільшого вони вважають, що бачать у дзеркалі істоту, яка належить до їхнього виду. Зате у другій частині експерименту пінгвіни активізувалися. Вони поводилися так, наче вивчали себе. Птахи також хвилювалися, коли дивилися на дзеркала з наклейками. Навіть намагалися їх зняти. Проте пінгвіни зовсім не реагували на свої відображення в нагрудниках.

Дослідники припускають, що ці результати дещо неоднозначні. Проте в сукупності їхні спостереження свідчать про наявність у пінгвінів певних ознак самосвідомості. Аби глибше вивчити питання, команда незабаром продовжить свої дослідження.

У роботі брали участь дослідники з Міністерства наук про Землю уряду Індії, Індійського технологічного інституту в Бомбеї та Індійського національного інституту перспективних досліджень.

Пінгвін Аделі (Pygoscelis adeliae) – вид, поширений на всьому узбережжі Антарктиди та антарктичних островах. Це один з найпівденніших видів морських птахів і один з найпоширеніших видів пінгвінів. Вид носить ім’я дружини французького дослідника Жюля Дюмона-Дюрвіля – Аделі. Ці птахи не літають, сягають 70 см у довжину і важать близько 6 кг. Їдять криль та рибу. Полярники дали пінгвінам ласкаву назву: «адельки». 2018 року супутники виявили на півночі Антарктичного півострова найбільшу колонію пінгвінів Аделі: вона налічувала близько 1,5 млн птахів.

Фото: pixabay.com, phys.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU