Команда з Познанського університету медичних наук залучила до свого масштабного дослідження 50 мереж швидкого харчування, що працюють у п’яти країнах. Загалом учені проаналізували корисність та шкідливість 1868 страв.
Як з’ясували науковці, сендвічі та піца на рослинній основі й навіть салати не є кориснішими за м’ясні страви.
Про що дізналися науковці
Чимало людей сприймають новий рік як шанс розпочати здоровий спосіб життя, зокрема, перейти на кращий режим харчування. Дехто бажає спробувати веганство або вегетаріанство.
Проте результати нового дослідження змусять прихильників здорового раціону серйозніше добирати страви. Передусім їм доведеться іншими очима поглянути на веганські страви в мережах швидкоїжі. Адже, як заявили вчені, вони є не менш калорійними, ніж їхні м’ясні аналоги.
Під час дослідження команда зібрала дані про калорійність, наявність алергенів, кількість поживних речовин, клітковини та солі в кожній порції рослинної страви.
Результати аналізу показали, що в цій їжі менше білка та натрію, ніж у м’ясних стравах, але в ній більше вуглеводів та цукру.
«Рослинні страви з фастфуду містять більше вуглеводів та цукру, ніж їхні м’ясні еквіваленти», – зазначив провідний автор дослідження Микола Камінський. І, хоч як це дивно, але не можна очікувати від рослинної їжі з мереж швидкого харчування низької калорійності.
Це – погана новина передусім для тих, хто намагається скинути зайві кілограми. Бо ж рослинний фастфуд, як виявилося, не корелює з меншою кількістю калорій, розповіло видання Daily Mail.
За словами пана Камінського, висновки з дослідження наголошують на важливості усвідомленого вибору харчових продуктів, особливо коли йдеться про фастфуд. Тим паче якщо їдець страждає на метаболічні розлади, такі як діабет другого типу.
Таким чином команда викрила ілюзію стосовно того, що рослинні альтернативи популярним м’ясним стравам у закладах швидкого харчування автоматично є більш здоровим вибором.
Результати дослідження опублікував журнал Nutrition.
Фото: pexels.com