Кофеїн ефективно протистоїть ожирінню та діабету 2 типу: вчені

Потрапивши у кров, кофеїн розпочинає боротьбу з жировими відкладеннями та ймовірним розвитком діабету 2 типу, довело масштабне дослідження.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда науковців з Каролінського інституту (Швеція), Бристольського університету та Імперського коледжу Лондона (Велика Британія) заявила, що некалорійні напої з кофеїном сприяють зменшенню жирових відкладень та знижують ризик розвитку діабету 2 типу.

Як про це дізналися вчені?

«Генетично передбачені вищі концентрації кофеїну в плазмі пов’язані з нижчим індексом маси тіла (ІМТ) та загальною масою жиру в організмі. Ба більше, генетично передбачувані вищі концентрації кофеїну в плазмі пов’язані з нижчим ризиком діабету 2 типу», – написали дослідники у звітній статті.

За допомогою генетичних маркерів учені виявили значущий зв’язок між рівнем кофеїну, індексом маси тіла (ІМТ) та ризиком розвитку діабету 2 типу. Для цього науковці проаналізували генетичні відомості про майже 10 000 осіб, отримані з медичних баз даних. Учених цікавила, зокрема, інформація про варіації в генах, що пов’язані зі швидкістю розщеплення кофеїну.

кров у лабораторії

Ті, в кого є варіації, які впливають на ген CYP1A2 та ген AHR, що його регулює, розщеплюють кофеїн повільніше, даючи йому можливість довше залишатися в крові. Для визначення ймовірних причинно-наслідкових зв’язків між наявністю варіацій, захворюваннями (такими як діабет), масою тіла та факторами способу життя вчені використовували метод, який називається менделівською рандомізацією.

Команда виявила значущий зв’язок між рівнем кофеїну, ІМТ та ризиком розвитку діабету 2 типу, розповіло видання Science Alert. Однак жодного зв’язку між кількістю кофеїну в крові та серцево-судинними захворюваннями, включаючи миготливу аритмію, серцеву недостатність та інсульт, знайдено не було.

Слід пригадати, що попередні дослідження пов’язували помірне вживання кофеїну не лише зі зниженням ІМТ, але і з покращенням здоров’я серця.

чоловік з чашкою кави

Загалом нове дослідження додало більше подробиць до того, що вже було відомо про вплив кофеїну на організм. При цьому команда наголосила, що її нові відкриття пов’язані з тим, як кофеїн посилює термогенез (вироблення тепла) та окислення жирів (перетворення жиру на енергію) в організмі. Обидва процеси відіграють важливу роль в загальному обміні речовин.

Хоча ця робота досліджувала велику вибірку, менделівська рандомізація не є непогрішною, і, можливо, не всі фактори були враховані. Для підтвердження висновків вченим потрібні додаткові дослідження.

Результати роботи опублікував журнал BMJ Medicine.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU