Оливкова олія зміцнює здоров’я мозку

Американські дослідники виявили нову користь від вживання лише однієї столової ложки оливкової олії на день.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Щоденне вживання 7 грамів оливкової олії знижує ризик смерті від деменції на 28 відсотків. Такого висновку дійшла команда вчених з Гарвардського університету.

Її нове багаторічне масштабне дослідження довело, що любителі цього продукту краще захищені від слабоумства та довше живуть.

Замість таких жирів, як маргарин і комерційний майонез, слід вибирати оливкову олію: це допоможе знизити ризик смертельного недоумства. На цьому наголосила провідна авторка дослідження Анн-Жюлі Тессьє, наукова співробітниця в галузі харчування Гарвардського університету.

жінка наливає у страву оливкову олію

Як проходило дослідження

Протягом 28 років науковці спостерігали за станом здоров’я більш ніж 92 000 дорослих.

На початку дослідження середній вік його учасників становив 56 років. До пулу увійшли близько 60 600 жінок та майже 32 000 чоловіків, які брали участь у дослідженні здоров’я медичних працівників.

Кожні чотири роки науковці оцінювали раціон учасників за допомогою анкети та Індексу альтернативного здорового харчування. Він рейтингує продукти та поживні речовини залежно від загрози хронічних захворювань. Що вищий бал за цим індексом, то краще, пише CNN.

Для тих учасників, хто щодня вживав зазначену дозу оливкової олії, ризик смерті від деменції був на 28 відсотків меншим, ніж для тих, хто цього не робив (або робив рідко).

оливкова олія і овочі на столі

Команда також з’ясувала, що заміна лише однієї чайної ложки маргарину або майонезу оливковою олією пов’язана зі зниженням ризику смерті від деменції на 8–14 відсотків. При цьому вчені виявили, що заміна маргарину або майонезу іншими оліями або вершковим маслом не має такого ефекту.

Серед учасників були й носії гена APOE e4 – найсильнішого відомого чинника хвороби Альцгеймера. Ці люди мали у п’ять-дев’ять разів більше шансів померти від деменції, ніж неносії цього гена. Але результати щодо користі оливкової олії для зміцнення здоров’я мозку залишилися чинними й для них.

Висновки з дослідження опублікував журнал JAMA Network Open.

Що з цього приводу думають вчені

Хоча загальна якість харчування учасників не вплинула на результати, ті, хто вживав оливкову олію, ймовріно, вели загалом здоровіший спосіб життя.

Потенційна користь оливкової олії, вірогідно, пов’язана з антиоксидантними сполуками, які можуть долати гематоенцефалічний бар’єр, безпосередньо впливаючи на мозок, зазначила Анн-Жюлі Тессьє.

«Також можливо, що оливкова олія має непрямий вплив на здоров’я мозку, цілюще впливаючи на серцево-судинну систему», – сказала вона.

«Є ще один важливий момент, про який слід пам’ятати: близько половини випадків деменції спричинені судинними захворюваннями», – додав Девід Кертіс, почесний професор генетики, еволюції та навколишнього середовища Університетського коледжу Лондона. Експерт також нагадав: усе, що покращує здоров’я серцево-судинної системи, наприклад відмова від куріння, знижує ризик розвитку деменції.

Раніше вчені довели, що оливкова олія корисна для здоров’я серця, мозку та кісток. Її можна використовувати для приготування заправок для салатів, майонезу, песто чи соусу для хліба.

оливкова олія і хліб на столі

Людям також слід пам’ятати, що коли йдеться про вплив їжі на роботу мозку, важливим є не лише те, що ми їмо, але й те, як ми їмо, сказав Двейн Меллор, провідний експерт зі здорового харчування в Астонському університеті (Велика Британія).

На його думку, гарне товариство під час їди «може принести користь нашому психічному здоров’ю в короткостроковій перспективі та когнітивним функціям з віком».

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU