Зустрічаємо Зелену Дерев’яну Змію: що українці готують на Новий рік?

Святкові рецепти мають догодити символу 2025 року, порадувати застільну компанію, не виснажити господиню і надати всім сили протриматися до півночі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Наступний рік за східним календарем належить Зеленій Дерев’яній Змії. Вона є істота плодоїдна, тож стіл на Новий рік має бути відповідний. У нашій добірці новорічних рецептів знайдуться як оригінальні ідеї, так і популярні страви, без яких Новий рік не настане.

Символіка застілля

Дві стихії Змії, що повзає і плаває, – земля і вода, тому пригощати талісмана 2025 року потрібно плодами ниви (це овочі, фрукти, борошняна випічка, рис або інші злаки) та мінеральною водою. У новорічне меню треба включити продукти із раціону Змії: м’ясо, птицю, яйця, рибу. І хоча символом наступного року буде Зелена Змія, її не обов’язково сполучати із «зеленим змієм».

З «вогненною водою» у покровительки 2025 року стосунки погані, адже за характеристиками вона запальна, зла, підступна та дволика (втілює жіночу та чоловічу натуру). А в міфології цей плазун символізує водночас безсмертя і смерть, тож краще не випробовувати долю і не робити «центром» столу спиртне.

Змія – символ мудрості (недарма ж вона – священна тварина античної богині мудрості Афіни), що має зв’язок із домашнім вогнищем. Якщо сприймати це як новорічну підказку, то мудрим рішенням для тих, хто не любить сюрпризи, здається зустріч Року Змії вдома. Смачна їжа, близьке коло, тепла атмосфера, приємні емоції та жодних хвилювань – адже як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш.

застілля

Що потрібно готувати на Новий рік у 2024 році

Тоді як традиційним «новорічним мінімумом» українців залишаються салат-олів’є, оселедець під «шубою», фаршировані яйця, холодець чи заливна риба з хріном, все частіше домашні кулінари обирають прості страви на Новий рік, уникаючи тривалого процесу приготування їжі. Зайнятим людям меню святкового застілля варто робити з нескладних овочевих, грибних, сирних, рибних та м’ясних страв.

Фішкою різносолів можуть стати тематичні новорічні закуски у вигляді ялинки та змії. Зеленій Дерев’яній Змії пасуватимуть святкові страви зеленого кольору. Доречними на столі будуть зелені оливки, зелений горошок, зелений болгарський перець, огірки, капуста, авокадо, ківі та салатна зелень – рукола, шпинат, крес-салат, айсберг, селера, зелена цибуля, петрушка, кріп тощо.

Гарячими стравами на Новий рік можуть бути запечена птиця чи м’ясна запіканка, домашня буженина або м’ясний рулет, відбивні чи шашлик. У рибному асортименті «героями» святкових страв можуть бути лосось і сьомга, тріска або скумбрія. А на десерт можна спекти новорічне печиво з закладками-прогнозами, солодкий рулет із «зимовими» прянощами (імбиром, корицею, кардамоном та спецією у вигляді зірочки – бодяном) або торт, декорований зображенням покровительки 2025 року.

Новорічні салати: «Око Змії»

Окрасою новорічного столу має стати тематична страва з куркою, кукурудзою, тертим сиром та ананасами.

Інгредієнти: куряче філе 300 г; яйця 3 шт.; кукурудза консервована  150 г; майонез 150 г; ананаси консервовані 250 г; сир твердий 100 г; маслини 5 шт.; лавровий лист 2 шт.; сіль на смак; зелена цибуля (для прикраси) 10 г.

Викладаємо в киплячу воду куряче філе і варимо 25 хвилин до готовності. Можна зварити його заздалегідь, щоб воно встигло охолонути в бульйоні (так м’ясо буде більш соковитим).

Зварені круто яйця (варимо 8 хвилин після закипання) треба остудити в холодній воді.

Нарізаємо на дрібні кубики ананаси і викладаємо в миску. Додаємо дрібно нарізане відварене філе, натертий твердий сир та кукурудзу (1,5 ст. ложки кукурудзи резервуємо для декорування салату).

Заправляємо салат 60 г домашнього майонезу. Перемішуємо і можемо за бажання трохи підсолити.

Встановлюємо на блюдо кулінарне кільце і викладаємо в нього салат. Трохи притискаємо і розрівнюємо поверхню.

Жовтки та білки варених яєць натираємо окремо на дрібній тертці.

Викладаємо на салат шар натертих яєчних білків і змащуємо за допомогою лопатки майонезом, що залишився. Викладаємо кукурудзою контур ока змії. Всередину цього контуру викладаємо половину натертих жовтків. Розрізаємо навпіл маслини і формуємо з цих половинок зіниці.

Дбайливо знімаємо з салату кільце, щоб не пошкодити форму страви.

Дрібно нарізаємо зелену цибулю і разом із жовтками, що залишилися, прикрашаємо по колу салат на тарілці.

Око Змії

Новорічні закуски: «Ялинки»

«Скульптурні» хвойні красуні так само чудово смакують, як і виглядають.

Інгредієнти: крекери 12 шт.; куряче філе 200г; яйця 2 шт.; плавлені сирки 2 шт.; часник 2 зубчики; кріп пучок; майонез 4 ст. ложки; зерна граната 12 шт.; цукати на смак; сіль на смак.

Куряче філе варимо 20 хвилин у киплячій підсоленій воді. Охолоджуємо і пропускаємо через м’ясорубку.

Варимо круто яйця, остуджуємо, очищаємо і натираємо на дрібній тертці. Так само тремо охолоджені плавлені сирки: для полегшення цієї роботи їх треба попередньо покласти на 20 хвилин у морозильник.

Очищаємо та подрібнюємо часник. З’єднуємо все разом, заправляємо майонезом і солимо.

Подрібнюємо кріп. Обвалюємо в ньому конуси-«ялинки», сформовані вологими руками із сирної маси, та викладаємо вироби на крекери. Прикрашаємо «ялинки» цукатами та зернами граната. Можна залишити закуску і просто у зеленому кольорі.

закуска Ялинки

Стіл на Новий рік: заливна риба

Застигнути бульйон із судака має навіть без желатину, а ще більше смакуватиме, якщо «вистачатиме хріну».

Інгредієнти: судак 600 г; рибні голови та кістки для більш насиченого бульйону; цибуля ріпчаста 1 шт.; морква 1 шт.; селера 1 стебло; лавровий лист 1 шт.; чорний перець 5 горошин; желатин гранульований пакетик; сіль на смак.

Інгредієнти для прикраси: перепелині яйця 4 шт.; лимон 1 шт.; зелений горошок, ягоди порічки, петрушка.

Свіжу рибу очищаємо, потрошимо, вимиваємо, відокремлюємо голови і хвости, розрізаємо на шматки і видаляємо кістки.

Голови та хвости заливаємо холодною водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Знімаємо піну, додаємо корені (моркву, петрушку, селеру, цибулю, пастернак), перець горошком, лавровий лист і сіль. Продовжуємо варити 20 хвилин, знімаючи піну.

Виймаємо з відвару голови та хвости, вкинувши на їхнє місце шматки риби. Варимо на повільному вогні до готовності. Виймаємо рибу з бульйону і викладаємо у формочки чи блюдо.

У проціджений через подвійний шар марлі бульйон додаємо желатин (він має попередньо набрякнути в теплій воді), доводимо до кипіння (але не кип’ятимо) і заливаємо шматки риби. Прикрашаємо блюдо фігурно нарізаною вареною морквою, кружальцями круто звареного яйця, ягодами, зеленим горошком і петрушкою, заливаємо бульйоном і ставимо застигати в холодильник.

Після застигання можна декорувати заливну рибу кружальцем лимона (проте не раніше, ніж страва застигне – інакше вона стане гіркою). Подаємо до заливного судака домашній хрін або майонез.

заливна риба

Святкові страви: закусочний суші-торт

Ошатна закуска з рису, червоної риби, креветок і авокадо не потребує навичок приготування ролів.

Інгредієнти: рис 300 г; сьомга слабосолона 250 г; креветки 200 г; свіжий огірок 1 шт.; авокадо 1 шт.; сир вершковий 100 г; майонез  100 г; оливки без кісточок 60 г; маслини без кісточок 60 г; лимон 0,5 шт.; оцет для суші (рисова заправка) 50 г; норі (або рисовий папір)  3 листи; соус соєвий (для подачі) на смак; сіль на смак; зелень  для прикраси.

Рис промиваємо 5 разів, щоб вода стала прозорою. Заливаємо промитий рис водою у пропорції 1:2 і варимо 15 хвилин на великому вогні та ще 10 хвилин на тихому вогні (під кришкою).

Вливаємо в каструлю рисовий оцет для суші і перемішуємо.

Викладаємо на блюдо норі або сухий лист рисового паперу та встановлюємо кулінарне кільце. По стінках кулінарного кільця зсередини викладаємо шматки рисового паперу, змоченого для пластичності водою.

Викладаємо третину рису та розрівнюємо перший шар лопаткою. Змішуємо вершковий сир із майонезом і змащуємо рис сирно-майонезним соусом.

Нарізаємо тонкими шматочками рибу, тонкими кружальцями – огірок, половинками кружалець – авокадо. Щоб авокадо не потемніло, збризкуємо його лимонним соком).

Поступово розкладаємо більшу частину риби на рис із соусом. Викладаємо огірки і змащуємо сирно-майонезним соусом. Знову викладаємо частину рису (половину з того, що залишилося) та розрівнюємо.

Викладаємо більшу частину авокадо, потім – половину нарізаних кільцями маслин та оливок, а також половину розрізаних уздовж навпіл варених креветок.

Накриваємо змоченим водою цілим листом рисового паперу, викладаємо залишок рису і розрівнюємо. Далі пошарово викладаємо авокадо, рибу, маслини з оливками і креветки.

Видавлюємо на верхній шар тонкі смужки майонезу (це зручно робити з проколотого пакету), розташовуючи їх сіткою. Закусочний суші-торт має постояти 3 години і просочитися.

Перед подачею на стіл знімаємо кулінарне кільце і прикрашаємо торт зеленню. Можна подавати цю закуску із соєвим соусом.

суші-торт

Новорічні салати: картопляний торт із червоною рибою

На святковому столі така страва не залишиться непоміченою, а гарну форму вона триматиме завдяки желатину, доданого до майонезу.

Інгредієнти (на 6 порцій): картопля 400 г; форель слабосолона 200 г; яйця 5 шт.; твердий сир  100 г; майонез 200 г; зелена цибуля 50 г; желатин 8 г; сіль на смак; кріп для прикраси.

Відварюємо до готовності картоплю в мундирі (20 хвилин після закипання) і круто яйця. Виймаємо все з води та даємо охолонути.

Заливаємо 100 мл холодної води желатин і через 10 хвилин розтоплюємо його на тихому вогні, не доводячи до кипіння. Вливаємо желатин у майонез і ретельно перемішуємо вінчиком.

Відокремивши у варених яйцях білки та жовтки, натираємо їх окремо на дрібній тертці. Натираємо сир. Змішуємо сир та жовтки зі 140 г майонезу, а білки з’єднуємо з 40 г майонезу. Можна посолити.

Подрібнюємо зелену цибулю, дрібно нарізаємо рибу, очищаємо і натираємо на великій тертці відварену картоплю.

Застилаємо харчовою плівкою форму для збирання салату. На дно викладаємо жовтково-сирну суміш і розрівнюємо. Черговим шаром викладаємо зелену цибулю і змащуємо її залишком майонезу. Наступний шар – білки з майонезом та желатином. Далі викладаємо шар попередньо нарізаної на дрібні шматочки риби. А верхнім шаром буде картопля.

Накриваємо салат харчовою плівкою і ставимо на 2 години в холодильник. Потім забираємо плівку і перевертаємо салат на блюдо. Акуратно знімаємо форму разом із другою плівкою. Картопляно-рибний салат-торт прикрашаємо кропом: зелений колір у частуваннях Зеленої Змії вітається.

картопляний салат

Новорічні закуски: «Мішечки з подарунками»

Готуємо тонкі млинці і наповнюємо їх начинкою з рису, овочів та курятини.

Інгредієнти для млинців: борошно  170 г; молоко 400 мл; яйця 2 шт.; цукор щіпка; сіль 1 ч. ложка; рослинна олія ​​3 ст. ложки + для змащування сковороди.

Інгредієнти для начинки: курка 300 г; рис 70 г; морква 1 шт.; цибуля ріпчаста 1 шт.; олія рослинна 4 ст. ложки; майонез 2 ст. ложки; зелена цибуля  пучок; зелень 2 гілочки; сіль на смак.

Варимо в підсоленій воді курятину, остуджуємо і відокремлюємо м’ясо від кісток. Промиваємо, відварюємо й остуджуємо рис.

Готуємо млинці. Збиваємо яйця з цукром та сіллю. Вливаємо в яєчну масу тепле молоко. Підсипаємо потроху борошно, перемішуючи тісто вінчиком. Наприкінці останнього перемішування додаємо в тісто олію.

Розігріваємо пательню для випікання млинців і змащуємо її олією. Коли сковорода розжариться, набираємо ополоником тісто для млинців і виливаємо його на пательню, розподіляючи до країв. Печемо тонкі млинці з обох сторін і складаємо гіркою.

Готуємо начинку. Дрібно рубаємо варену курятину. Натираємо на тертці моркву, подрібнюємо цибулю. Обсмажуємо овочі в олії.

Змішуємо в одній мисці пасеровані овочі, варений рис та курятину. Додаємо рубану свіжу зелень і трохи домашнього майонезу.

Викладаємо начинку в центр кожного млинця і зав’язуємо мішки пір’ям зеленої цибулі (деякі господині використовують для такого декорування сир-кіску).

Мішечки з подарунками

Прості страви на Новий рік: салат «Апельсинова долька»

У «головній ролі» в цьому кулінарному творі виступає морква, апельсина ж у «присвяченому» йому салаті немає взагалі.

Інгредієнти: куряче філе 300 г; яйця 5 шт.; твердий сир 150 г; мариновані гриби 200 г; морква 2 шт.; цибуля 2 шт.; часник 3 зубки; рослинна олія ​​для смаження; суміш майонезу та сметани для заправки 250 г.

Відварюємо до готовності у підсоленій воді м’ясо і нарізаємо соломкою або розбираємо на волокна. Натираємо на тертці варену моркву. Цибулю обсмажуємо на олії і змішуємо з третиною моркви. Варимо круто яйця. Білки та жовтки окремо натираємо на тертці. Натираємо сир. Дрібно нарізаємо гриби.

На блюдо викладаємо підготовлені продукти шарами, формуючи половинку апельсинової часточки. Кожен шар поливаємо майонезно-сметанною сіткою за допомогою проколотого пакета.

Послідовність шарів є такою: смажена цибуля та морква; варене м’ясо; твердий сир та жовтки; мариновані гриби; білки; натерта морква.

Моркву потрібно викладати в останню чергу, намітивши майонезом розташування дольок.

салат Апельсинова долька

Новорічні закуски: кульки з печінкою тріски

Крім делікатесних консервів, у ситній закусці є сир, яйця, цибуля та картопля. Урізноманітнити склад можна маринованими огірками, грибами чи болгарським перцем.

Інгредієнти: печінка тріски консервована 1 банка; яйця 2 шт.; твердий сир 50 г; картопля 2 шт.; цибуля 2 шт.; петрушка пучок; соєвий соус 2 ст. ложки; кунжут 3 ст. ложки.

Картоплю варимо в мундирі, чистимо і натираємо на великій тертці. На дрібній тертці тремо зварені круто яйця та сир.

Подрібнюємо цибулю та зелень. Розминаємо виделкою печінку тріски. Змішуємо всі продукти, додаємо соєвий соус і перемішуємо.

Обсмажуємо на сухій сковороді кунжут. Сформувавши кульки, обвалюємо їх у кунжуті. Викладаємо закуску на блюдо, прикрасивши зеленню.

кульки з печінкою тріски

Прості страви на святковий стіл: картопляний гарнір «Герцогиня»

Приділяючи увагу основній страві, багато хто в останню чергу думає про її супровід. Цей рецепт гарніру є гідним улюбленого свята.

Інгредієнти (на 6 порцій): картопля 1 кг; яєчні жовтки 2 шт.; твердий сир 50 г; мускатний горіх щіпка; чорний мелений перець щіпка; сіль  на смак.

Очищену картоплю відварюємо в невеликій кількості підсоленої води. Натираємо на тертці сир. Зливаємо зайву воду з картоплі і робимо пюре. Додаємо до картопляного пюре сир, яєчний жовток, сіль, чорний перець, мускатний горіх. Перемішуємо до однорідності.

Перекладаємо тепле пюре в кондитерський мішок і видавлюємо на лист, застелений пергаментом, у формі круглих медальйонів. Змащуємо їх жовтком за допомогою пензлика.

Запікаємо картопляний гарнір 15 хвилин у розігрітій духовці 180°C.

картопляний гарнір «Герцогиня»

Гарячі страви на Новий рік: курячі рулетики з маслинами

Неординарна начинка добре поєднується зі смаком курятини.

Інгредієнти: куряче філе 2 шт.; маслини без кісточок 300 г; рослинна олія ​​1 ст. ложка; сіль на смак; петрушка ½ пучка.

Розрізаємо філе вздовж навпіл, загортаємо в пакет і трохи відбиваємо. Маслини та зелень подрібнюємо ножом, змішуємо та солимо.

Солимо кожен шматочок філе, викладаємо на них начинку і загортаємо в рулетики, скріплюючи вологою зубочисткою.

Викладаємо рулетики на змащене олією деко і ставимо на півгодини в розігріту духовку 180 °С.

курячі рулетики

Прості страви на Новий рік: десерт без випічки «Шишки»

Готування цих зимових солодощів займе лише 15 хвилин.

Інгредієнти (на 4 порції): згущене молоко (варене) 1 банка (370 г); кукурудзяні пластівці глазуровані 160 г; волоські або інші горіхи (дроблені) 100 г; цукрова пудра 2 ст. ложки.

Перемішуємо варене згущене молоко, кукурудзяні пластівці та подрібнені горіхи. Конусоподібні чарки ємністю 70 мл змочуємо зсередини водою, наповнюємо за допомогою чайної ложки отриманою сумішшю і злегка утрамбовуємо. Відправляємо десерт у холодильник.

Через 3 години виймаємо готові «шишки» з перевернутих догори дном чарок. Викладаємо десерт на тарілку і припорошуємо «шишки» «снігом» – посипаємо через ситечко цукровою пудрою.

десерт без випічки «Шишки»

Стіл на Новий рік: тістечко «Зимова казка»

Ніжне безе з журавлиною в цукрі і кремом із згущеного молока ніби спеціально створене для новорічного свята.

Інгредієнти для безе: яєчні білки 4 шт.; цукор 1 склянка; ванільний цукор 1 ч. ложка; лимонний сік ¼ ч. ложки.

Інгредієнти для крему: згущене молоко ½ банки; вершкове масло 200 г.

Інгредієнти для сиропу: цукор 100 г; вода 100 мл.

Інгредієнти для наповнювача: журавлина (заморожена) 200 г; цукор на смак.

Безе готується тривалим збиванням білків. Додавши до білків цукор, ванільний цукор та лимонний сік, спочатку просто збиваємо все це 2 хвилини. Потім продовжуємо збивати на водяній бані (стежимо, щоб посуд не торкався окропу), поки на білковій масі не з’явиться слід від міксера. Знімаємо білки з пари і збиваємо ще 5 хвилин.

Наповнюємо білковим кремом кондитерський мішок із насадкою «зірочка» та відсаджуємо кошики у формі гнізд. Підсушуємо «гнізда» протягом 2 годин у духовці 105°C і протягом години при температурі 90°C.

Варимо із солодкої води сироп і в гарячому стані заливаємо ним журавлину. Ягоди мають настоятися не менше 3 годин.

Готуємо крем, збиваючи згущене молоко з розм’якшеним вершковим маслом. Відсаджуємо крем у кошики, збираючи тістечка. Прикрашаємо десерт журавлиною у цукрі.

тістечко «Зимова казка»

Святкові страви: пиріг із мандаринами

У цій випічці – мінімум компонентів і максимум смаку.

Інгредієнти для тіста: яйця 200 г; цукор 150 г; борошно 150 г; ванільний цукор 10 г.

Інгредієнти для начинки: мандарини 7 шт.

У форму, застелену пергаментом, викладаємо почищені та розрізані навпіл мандарини (без кісточок).

Готуємо тісто. Збиваємо міксером яйця, додавши до них цукор і поступово всипаючи борошно.

Заливаємо тістом мандарини і ставимо форму на 40 хвилин у розігріту духовку 180°C. Готовність пирога перевіряємо, протикаючи його зубочисткою (вона має залишитися сухою). При подачі на стіл готовий пиріг потрібно перевернути мандаринами догори.

пиріг із мандаринами

Бажаємо всім прихильності нового талісмана і ситого свята! Кому добавки?

Фото з відкритих джерел

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU