Які продукти в раціоні запобігають слабоумству? 

Джун Ендрюс, провідна британська експертка з хвороби Альцгеймера, пояснила, як скоригувати раціон, щоб мозок якнайдовше залишався здоровим.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нині понад 55 мільйонів людей по всьому світу страждають на деменцію. Шість з десяти осіб із деменцією вражає хвороба Альцгеймера, розповіла професорка Джун Ендрюс.

А чи можуть певні харчові продукти запобігти недоумству? Експертка, яка часто чує це запитання, вважає: хоча спеціальної дієти проти хвороби Альцгеймера не існує, те, що корисно для вашого серця, корисно і для вашого мозку.

Дослідники пов’язують це з тим, що люди з хворобами серця, гіпертонією, ожирінням та діабетом з більшою ймовірністю відчуватимуть вікове зниження когнітивних функцій. Чимало досліджень довели, що ризик розвитку цих захворювань знижується за зміни раціону.

Наприклад, згідно з нещодавніми висновками науковців, середземноморська дієта та дієта MIND (подібна до середземноморської, але з меншим вмістом продуктів тваринного походження) можуть забезпечити певний захист від зниження когнітивних функцій.

Ось деякі поради з коригування раціону від професорки Ендрюс, які допоможуть підвищити шанси на успішне запобігання деменції та її найпоширенішій формі – хворобі Альцгеймера.

Їжте якомога більше капусти, шпинату та броколі

Фрукти та овочі дуже важливі для здоров’я мозку, передусім завдяки тому, що в них містяться антиоксиданти й вітамін С.

Торішнє дослідження, проведене у США, показало: в людей, які надавали перевагу зеленим листовим овочам, таким як шпинат і капуста, у мозку було менше білків, пов’язаних із хворобою Альцгеймера.

овочі у дуршлаку

Полюбіть сочевицю та оливкову олію

Цілісне зерно, а також бобові, такі як сочевиця й соя, теж корисні для серця та когнітивних функцій, пише Daily Mail. А тим часом оливкова олія, основний компонент середземноморської дієти та дієти MIND, тісно пов’язана зі здоровим старінням мозку.

Дослідження, проведене у 2022 році за участю понад 92 000 дорослих американців, показало, що активне споживання оливкової олії знижує ризик смерті від нейродегенеративних захворювань на 29 відсотків.

сочевиця у мисці

І, зрештою, киньте пити!

Якщо ви дбаєте про свої когнітивні здібності, передусім слід виключити зі свого раціону алкоголь.

Численні дослідження довели, що в людей, які вживають багато алкогольних напоїв, імовірність розвитку хвороби Альцгеймера в літньому віці значно вища, ніж у тих, хто не п’є (або п’є зрідка).

Якщо ви дотримуєтеся суворої дієти, займаєтеся спортом, але при цьому маєте звичку напиватися у вихідні та на вечірках, то, швидше за все, ви зводите нанівець все те розумне і корисне, що зробили протягом тижня.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.