Хочете досягти своєї мети? Зліться!

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Сучасна психологія присвятила подоланню гніву чимало наукових праць. Мовляв, він заважає продуктивно працювати та повноцінно жити. Але нещодавно американські дослідники дійшли геть протилежного висновку. На їхню думку, коли люди зляться, вони схильні докладати більше зусиль для досягнення своїх цілей.

Команда психологів із Техаського університету A&M залучила до низки експериментів 1000 студентів і ще 1400 – до опитувань.

Під час експериментів вчені за допомогою зображень провокували учасників на вияв різних емоцій: смутку, бажання, радощів чи гніву. А потім дослідники спостерігали, як ці емоції пов’язані з досягненням певних цілей. Наприклад, із розгадуванням протягом 20 хвилин складних анаграм – головоломок з переставлянням букв у словах. Як показав експеримент, найкращі результати у вирішенні цих завдань досягли ті добровольці, котрі гнівалися.

malyunky na yajczyah - Психологія - 50Plus

Однак другий експеримент засвідчив, що коли люди зляться, вони більше схильні до підглядання та списування. Тобто гнів як помічник в досягненні мети може корелювати з нечесністю.

Учасники ще одного експерименту грали у відеогру про лижні змаганні. Простіша її версія була присвячена лише стрибкам, а складніша – униканню прапорців на трасі для слалому.

У складнішій версії розгнівані гравці досягали кращих результатів, ніж ті, хто перебував у нейтральному емоційному стані. Проте для перемог у простішій версії злість не відігравала істотної ролі, розповіло видання Daily Mail.

У деяких випадках учасники також швидко досягали цілей завдяки таким емоційним станам, як радість і бажання.

Заслуги позитивного мислення перебільшені?

Професорка Хізер Ленч з кафедри психології та мозку, яка очолювала дослідження, зазначила: «Люди часто вважають за краще використовувати як інструменти саме позитивні емоції, розглядаючи негативні емоції як небажані та не адаптивні». Вона також нагадала, що у професійних та непрофесійних колах позитивні емоції вважають «ідеальними для психічного здоров’я та добробуту».

Однак дослідження вказало на те, що в досягненні найкращих результатів допомагає поєднання різних емоцій, включаючи гнів. За словами професорки Ленч, «у деяких ситуаціях використання негативних емоцій як інструмента є досить ефективним».

Люди можуть бути еволюційно запрограмовані на гнів для подолання перешкод, зауважили дослідники у звітній статті для видання Journal of Personality and Social Psychology.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU