Колір посуду впливає на смак їжі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Психологи з Портсмутського університету дізналися, як змусити прискіпливого їдока полюбити продукти, до яких він відчував відразу. Якщо, приміром, вашим дітям не подобається якась страва, варто просто змінити колір посуду, в якому її подають. Це стосується не лише малюків, а й дорослих людей, які обмежують себе у вживанні певних продуктів або просто мало їдять.

Як тарілка може змінити смак страви

Команда науковців провела експеримент за участю 47 добровольців – різною мірою вибагливих до їжі, зокрема й зовсім байдужих до вмісту своїх тарілок.

Вибагливими науковці називають їдоків, що дотримуються дієти, або відчувають сильну неприязнь до певної їжі, або вимагають особливого приготування страв, або мають труднощі із вживанням нових продуктів, або ж демонструють всі вище перелічені ознаки.

pexels tim samuel 6696932 - Їжа - 50Plus

Учасникам дослідження запропонували картопляні чипси в червоних, синіх та білих мисках. Добровольців попросили оцінити їжу за показниками бажаності, солоності та інтенсивності смаку. А також повідомити про те, як змінювалися смакові відчуття в залежності від кольору миски.

Чипси в червоних і синіх мисках сприймалися учасниками як більш солоні, ніж в білих. Тоді як чипси в червоних мисках сприймалися як менш бажані, ніж в посуді іншого кольору. На інтенсивність смаку колір мисок не впливав, розповіло видання ScienceAlert.

Чи справді ці знання важливі

Висновки науковців можуть бути корисними для тих, хто потребує урізноманітнення свого раціону, вважає провідний автор дослідження Лоренцо Стаффорд.

Приміром, якщо потрібно змусити вибагливу людину їсти більше овочів, які вона не любить, можна просто подати їх на тарілці певного кольору.

rendering 5210229 960 720 - Їжа - 50Plus

За словами Стаффорда, знання про те, що колір посуду спонукає людину до вживання різноманітних страв, може значно покращити якість її життя та життя її оточення.

Зазвичай вибагливі їдоки будь-якого віку обмежують себе в середньому 20-ма продуктами. Це може мати негативні наслідки для організму. Неповноцінне харчування призводить до дефіциту поживних речовин та численних проблем зі здоров’ям, завважив Лоренцо Стаффорд.

Команда сподівається, що колір посуду допоможе лікувати харчову неофобію – небажання куштувати нові продукти. Однак науковцям будуть потрібні подальші дослідження: для охоплення й вивчення ширшого діапазону кольорів та спектру продуктів.

Фото: www.pexels.com, www.pixabay.com

За матеріалами sciencealert.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU