Нове життя: як повернути впевненість у собі

Що робити, якщо придбання та досягнення залишилися в минулому?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ще вчора у вас було налагоджене життя і плани на майбутнє, а сьогодні – безпорадність та розпач через нові обставини, що обрушили благополучну стабільність. Коли життєві драми заганяють у безвихідь, люди перестають вірити у власні сили. Втратити себе – це більше не знати, хто ви і на що здатні. Як відновити опору, без якої не «перевернути світ»?

Впевненість у собі в психології

За визначенням Американської Психологічної Асоціації, впевненість у собі – це усвідомлення власної спроможності вирішити поставлене завдання. Психологи з’ясували, що віру у свої сили народжує гідний соціальний статус. Його критеріями є місце у суспільній ієрархії, рівень освіти та доходу, власність, спосіб життя тощо. Впевненість у собі формується певним обсягом влади, реалізацію професійного потенціалу, гармонійними соціальними зв’язками і готовністю набувати нового досвіду.

Втрата звичних суспільних ролей і зв’язків може стати ударом по соціальній активності. Травматичним досвідом із подальшою соціальною дезадаптацією можуть стати наступні доленосні події: втрата близької людини, втрата дієздатності через інвалідність або тяжку хворобу, немічна старість, втрата житла, втрата фінансових заощаджень, позбавлення джерела доходу, переїзд у нове середовище, де набутих навичок та досвіду недостатньо для відновлення звичного соціального статусу.

Для українців спільним дестабілізуючим фактором стала війна. Втрати торкнулися різних сфер, багато хто переживає колапс за всіма важливими пунктами. Шок від змін породжує замкненість і небажання соціалізуватись у нових умовах. Це призводить до значного погіршення якості життя, збільшення стресу та тривожності через втрату контролю над обставинами. А з точки зору психології – до синдрому т. зв. «завченої безпорадності», коли люди взагалі перестають щось робити для зміни неприйнятної ситуації.

родина перед зруйнованими будинками

Як повернути впевненість у собі

Психологи радять розпочати… із визнання своєї слабкості. Не варто соромитися того, що ви не всесильні. Прийміть це як даність: не лише вам зараз страшно. Розгубленість у нових умовах є нормою. Фахівці стверджують, що невпевненість є природною для будь-якого віку та статусу, адже сумніви – це ознака інтелекту. Ви пам’ятаєте, як важко наживали те, чого вас доля позбавила, і боїтеся, що вже не вистачить фізичного ресурсу, необхідного для нових досягнень.

Перегляньте стереотипні налаштування на кшталт подібних: «Занадто пізно починати життя з нуля», «Я вже старий для нового навчання», «У мене немає стартового капіталу», «Мама з дітьми не може повноцінно працювати», «Ці вакансії – не для мого досвіду і статусу», «Тут мене ніколи не цінуватимуть, бо я – іноземець», «Біженці – люди нижчого сорту» і т. д. Навчаючи пацієнтів, як стати впевненими у собі, психологи зазвичай з’ясовують, під чиїм впливом у їх голові закріпилися подібні негативні упередження, і позбавляють ментальних хиб, закликаючи ставитися до складного етапу життя як до нової можливості самореалізації.

око жінки

Відновитися поодинці зазвичай буває важче, ніж разом із тими, хто може допомогти підказкою чи прикладом. Пошук соціальної підтримки – важлива навичка, якою не варто нехтувати. Тим, хто стурбований, як підвищити впевненість у собі, психологи радять оточувати себе активними людьми, що не припиняють рухатися вперед і розвиватися, незважаючи на проблеми та невдачі. Наприклад, адаптуватися у чужій країні допоможуть спільноти українських переселенців. Звертайтеся до груп підтримки та соціальних служб – вони не залишать вас наодинці з викликами.

Тут і зараз

Зосередьтеся на тому, що можна зробити негайно. Не чекайте більш слушного моменту: він не настане ніколи. Беріться за реалізацію першого-ліпшого реалістичного завдання, попри страхи і сумніви. Ставте маленькі цілі й отримуйте від їх досягнення велике задоволення. У міру накопичення дрібних перемог зросте самооцінка та з’явиться стимул для подальших кроків. Це дієва тактика відновлення мотивації та впевненості у собі. Вийти зі зневіри допомагає повернення відчуття, що ви можете у своєму житті бодай щось контролювати.

Перебудовувати життя наново людині потрібно з тієї точки, в якій вона опинилася. Це означає, що треба абстрагуватися від минулого та пов’язаних із ним уявлень про себе. Досягнення як основа для впевненості в собі – лише формальність, нагадують психологи. Базовими передумовами для повернення віри у себе фахівці вважають самоповагу та гідність. Це не «корона на голові», котру людина боїться зронити, беручись за «нецарську справу», а усвідомлення своїх сильних сторін і переваг, що допоможуть упоратися з труднощами.

жінки в жовтій і блакитній сукні

Для відновлення впевненості у собі важливим виявляється не так об’єктивний успіх (покращення соціального статусу), як досягнення власних цілей (задоволення особистих потреб). Базовою опорою у життєвій невизначеності стає розуміння себе та реалізація своїх пріоритетів. Подальші зв’язки мають будуватися з усвідомленням своїх потреб, слабкостей та сили. Треба розвивати особисті компетенції, зміцнювати здоров’я, перестати критикувати себе і навчитися відзначати те, що викликає повагу. Афірмація для підвищення впевненості у собі: «Я вірю в себе!».

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU