Страшніше за ядерну зброю: чи дійсно штучний інтелект здатний винищити людство?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Хто розумніший, того й правда

Макс Тегмарк, фізик та експерт із ШІ з Масачусетського технологічного інституту, дав глибоко тривожний прогноз щодо нашого майбутнього на цій планеті. За словами науковця, історія вже неодноразово демонструвала приклади того, як більш розумні біологічні види були відповідальними за смерть інших видів. Так, наприклад, у вимиранні птаха додо (вид нелітаючих птахів) винна саме людина.

Якщо (або, скоріше, коли) штучний інтелект стане розумнішим за нас, така ж доля має спіткати і людство, застерігає експерт. Ба більше, ми навіть не знатимемо, коли це станеться, адже менш розумні види, як правило, просто не здатні це передбачити.

Під час свого інтерв’ю шведській телекомпанії SVT професор Тегмарк зауважив: «Близько половини усіх видів на землі вже винищено нами, людьми. Оскільки ми були розумнішими, вони не мали контролю над цим». Він попереджає про те, що тим самим все може обернутися і для нас, якщо ми передамо контроль над нашим суспільством на користь машин.

Нещодавно пан Тегмарк написав публічне звернення, яке складається лише з одного речення, але вміщує в собі увесь масштаб проблеми: «Зменшення ризику вимирання від ШІ повинно бути глобальним пріоритетом поряд з іншими ризиками суспільного масштабу, такими як пандемії та ядерна війна». Погодьтеся, звучить і справді серйозно.

Технології майбутнього чи смертний вирок людству?

Деякі провідні вчені світу вважають, що у найближчому майбутньому ШІ можна буде використовувати для створення автономної зброї або роботів, які зможуть вбивати – з втручанням людини чи без нього. Звучить доволі фантастично, принаймні як для найближчого майбутнього. Проте це далеко не єдина потенційна загроза, яку несуть технології. Навіть програмне забезпечення ШІ може стати небезпечним та призвести до фатальних наслідків, якщо воно запрограмоване неналежним чином.

П’ять років тому професор Тегмарк вже порушував цю тему, говорячи, що одного дня люди можуть стати заручниками створених ними розумних машин. Дехто з його колег навіть позитивно сприйняв таку можливість, розглядаючи штучний інтелект в якості продукту природньої еволюції, тобто нашими прямими нащадками.

Інша точка зору полягає у тому, що «суперінтелект» можна тримати під контролем, наче приручену тварину, на кшталт домашнього пса. Проте пан Тегмарк на це заперечує, що людство може виявитися недостатньо розумним, аби приборкати машину та впоратися з її потужністю. Він також наголошує, що ШІ може перехитрити людину. «Вони можуть вирватися і захопити нас», – додав професор.

Як тобі таке, Ілон Маск?

Однією із найавторитетніших постатей у розробці та популяризації сучасних технологій є, звичайно, Ілон Маск. З його ім’ям пов’язані такі технологічні компанії, як Tesla, SpaceX та Neuralink. Коли йдеться по можливості ШІ, Ілон Маск вражає своєю відвертістю.

У березні цього року Маск та ще 1000 інших технологічних лідерів закликали призупинити «небезпечну гонку» з розробки штучного інтелекту. На їхню думку, вона становить «великий ризик для суспільства та людства» та може мати «катастрофічні» наслідки.

Свої побоювання щодо цього Ілон Маск почав публічно висловлювати ще у 2014 році. Тоді він сказав: «Ми повинні бути надзвичайно обережними із ШІ. Він потенційно небезпечніший за ядерну зброю». А вже за декілька років він сказав, що ШІ є набагато більшою загрозою, ніж Північна Корея.

Фото: Pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU