Типи маскулінності чоловіків

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Коли мова заходить про типи чоловіків, то перше, що спадає на думку – альфа- чи бета-самець. Проте нове дослідження виявило 3 нові категорії маскулінності, до яких, як стверджують вчені, потрапляють усі чоловіки. То ж, неотрадиційний, рівноправний чи прогресивний? Дослідники не лише надали класифікацію цих типів, але й визначили їхній вплив на стосунки та психічне здоров’я чоловіків.

Три категорії чоловіків за маскулінністю

Команда канадських дослідників вивчила 92 гетеросексуальних чоловіків з різних культур та виявила 3 типи мускулінності. За словами науковців, чоловіки-неотрадиціоналісти здебільшого дотримуються традиційних гендерних ролей, тоді як чоловіки-егалітаристи прагнуть більш рівноправного партнерства. Тим часом представники прогресивного типу ведуть регулярні розмови з партнеркою, щоб узгодити, хто і що робить.

Команда дослідників також вирішила дослідити, як стилі маскулінності впливають на інтимні партнерські стосунки. Керівник дослідження, доктор Джон Оліфф каже, що вони намагалися зрозуміти, як різні типи маскулінності впливають на стосунки чоловіків та їхнє психічне здоров’я. Як виявилося, ці чоловічі типи пов’язані з різними перевагами, а також проблемами.

Чоловіки та маскулінність

Дослідники залучили 92 гетеросексуальних чоловіків віком від 19 до 43 років, які заповнили анкети, щоб оцінити свій стиль маскулінності. Як зазначає видання Daily Mail, результати показали, що всі потрапляють під одну з трьох категорій.

До першої групи – неотрадиціоналістів – належать чоловіки, які здебільшого дотримуються традиційних гендерних ролей. Наприклад, вони є постачальниками та захисниками у стосунках.

До другої групи, класифікованої як егалітаристи, належать чоловіки, які прагнуть більш рівноправного партнерства, з наголосом на взаємності та вимірних перевагах. Нарешті, представники третьої групи – прогресивного типу, це чоловіки, які працюють над створенням гендерної рівності у партнерстві шляхом регулярних, цілеспрямованих розмов зі своїм партнером, щоб коригувати, хто що робить.

Переваги та недоліки різних типів маскулінності

Було виявлено, що ці різні стилі маскулінності мають як плюси, так і мінуси. Наприклад, чоловіки, які активно пропагують гендерну рівність і соціальну справедливість, повідомляють про покращення психічного здоров’я. Навпаки, ті, хто кидають виклик цим ідеалам, можуть зіткнутися з ізоляцією або критикою з боку інших, що може вплинути на їхній психічний стан.

Водночас дослідження показало, що деякі чоловіки, які дотримуються егалітарного стилю, досі не можуть зрозуміти концепцію досягнення гендерної рівності шляхом розподілу домашніх завдань суворо 50 на 50. Як зазначає доктор Оліфф, ці зміни та стреси впливають на психічне здоров’я.

Типи чоловіків у стосункахЗа словами дослідників, щоб сприяти значущим змінам, потрібно звернути увагу на структури, які впливають на поведінку чоловіків. Команда сподівається, що отримані результати прокладуть шлях до здоровіших стосунків.

Доктор Оліфф також додає, що хоча чоловіки все більше залучаються до просування гендерної рівності, мало відомо про те, як молодь працює над побудовою партнерства у своєму приватному житті. Залишається лише сподіватися, що завдяки цьому дослідженню відкривається ще незвіданий простір, який може вказати шлях вперед для більш здорових стосунків, які сприяють здоров’ю чоловіків, їхніх партнерів та родин.

Фото: pixabay.com, unsplash.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU