Вивчення нової мови знижує ризик деменції

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Відповідно до нового дослідження, люди середнього віку, які відвідують освітні курси, мають на 19% менший ризик деменції через 5 років. Загальновідомо, що головоломки, судоку чи навіть певні відеоігри можуть допомогти захиститися від хвороби Альцгеймера. Проте нові дослідження показують, що вивчення нової мови або отримання нових навичок також може бути корисним.

Освітні курси для дорослих знижують ризик деменції

Дослідники проаналізували дані 282 тисяч британських добровольців віком від 40 до 69 років, за якими спостерігали протягом 7 років. Учасники отримали індивідуальну оцінку ризику розвитку деменції на основі їх ДНК та самі повідомили, чи відвідували вони будь-які освітні заняття для дорослих.

Під час дослідження їм проводили низку психологічних та когнітивних тестів (наприклад, на час реакції та пам’ять). За роки спостереження деменція розвинулася у 1,1% учасників.

Навчання та деменція Аналіз показав, що ті, хто брав участь в освітніх заняттях для дорослих на початку дослідження, мали на 19% менший ризик розвитку деменції, ніж ті, хто цього не робив. Вони зберегли свій плавний інтелект – здатність вчитися, оцінювати та орієнтуватися у нових ситуаціях – і невербальне міркування, тобто здатність розв’язувати проблеми, представлені у формі схеми чи малюнка, краще, ніж ті, хто не відвідував заняття.

Один з авторів дослідження, доктор Хікару Такеучі зазначає виданню Daily Mail, що отримані результати свідчать про важливість відвідування освітніх курсів для дорослих, адже це зменшує ризик розвитку деменції через 5 років. Його співавтор, доктор Рюта Кавасіма додає, що заняття інтелектуальною діяльністю позитивно впливають на нервову систему, що може запобігти деменції. Експерти також закликають до подальших досліджень з метою довести будь-який захисний ефект освіти дорослих.

Трохи інформації про деменцію

Деменція – загальний термін, який застосовується для опису ряду неврологічних розладів (тих, що вражають мозок), які впливають на пам’ять, мислення та поведінку. Найпоширенішим її типом є хвороба Альцгеймера, хоча у деяких людей може бути комбінація із різних типів. При цьому кожна людина, незалежно від діагностованого типу, відчуває ці розлади по-своєму.

Деменція викликає глобальне занепокоєння. Лише у Великобританії нараховується понад 900 тисяч людей із цим розладом. За прогнозами науковців, ця кількість може зрости до 1,6 млн до 2040 р.

З віком людини зростає й ризик розвитку деменції, від якої поки не існує ліків. Тому дослідження японських науковців щодо впливу освітніх курсів для дорослих може мати важливе значення.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU