Справжній Дракула був веганом

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ніщо не викликає таких асоціацій зі сполученням «кровожерливий вампір», як ім’я Дракули. Проте, експертний аналіз стверджує, що Влад Цепеш – людина, яка надихнула на створення цього персонажа, насправді був веганом.

Жорстокий, але не м’ясоїд

Існує поширена думка, що натхненням для створення Дракули – вигаданого персонажа Брема Стокера слугував грізний румунський правитель XV ст. – Влад Цепеш. Стверджують, що тричі правитель Валахії (у період з 1448 по 1477 роки) був дуже жорстоким до своїх ворогів – насаджував їх на дерев’яні палі.

Саме ця жорстока історична постать посприяла створенню Бремом Стокером знаменитого князя вампірів у романі «Дракула». Проте зараз науковий аналіз деяких рукописних листів показує, що Влад Цепеш, можливо, був не настільки кровожерливим, як створений за його подобою літературний персонаж, адже споживав лише рослинну їжу.

Літературний Дракула

Листи, написані власноруч Владом Дракулою, дозволили науковцям отримати деякі доволі дивовижні висновки, стосовно життя цього румунського правителя. Саме з них дослідники вилучили чималий матеріал для дослідження у вигляді біомолекул крові, відбитків пальців, поту та слини, які, імовірніше за все, належала Владу Цепешу. Про те, що лист був написаний саме ним, свідчать підписи «Влад Дракула» та «князь Трансальпійських областей».

Влад Дракула не їв м’яса, але плакав кров’ю

Експерти вилучили з листа матеріали для дослідження, за результатами якого виявили відсутність білків тваринного походження. Як зазначає один з авторів дослідження Гліб Зільберштейн виданню Daily Mail, вони виявили лише харчові білки, які містяться у рослинній їжі. Це доволі незвичайне відкриття, адже виявляється, що прототип вампіра міг бути веганом.

Пан Зільберштейн каже, що рішення відомого румунського князя перейти на рослинну їжу могло бути радше потребою, ніж власним бажанням. Дослідник пояснює цей висновок тим, що у 15 ст. в Європі був дуже холодний клімат, та було дуже мало їжі. Згідно з біоархеологами, аристократи по всій Європі мали дуже мізерний раціон та часто не їли м’яса.

Команда дослідників також виявила, що листи містили підказки про ще одну особливість реального Дракули. Страшний правитель міг мати гемолакрію. Принаймні в останні роки свого життя реальний Дракула міг страждати від цього патологічного стану, при якому людина плаче сльозами з домішками крові.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU