Фейкова історія у браузері: знищення онлайн-сліду

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Чимало хто шукає у Google речі, знання про перегляд яких бажав би приховати. Норвезька компанія Opera GX має на меті позбавити користувачів цих турбот раз і назавжди. Вона пропонує інструмент «Фейкова історія», який стирає історію вебперегляду назавжди. Представники компанії стверджують, що ця нова функція дозволяє замінити сумнівну активність низкою більш ефективних переглядів, щоб ваші справжні дані могли зникнути онлайн.

«Фейкова історія» з фальш-списком переглянутих сайтів

Користувачі можуть обрати найбільш нейтральні пошукові запити, як-то «Як побудувати шпаківню» або «Місцеві можливості для волонтерства» замість того, що шукали насправді. Таким чином вони зможуть змінити свій справжній перегляд сайтів в інтернеті.

Як зазначає директор із продуктів Мацей Коцемба, з функцією «Фейкова історія» (Fake My History) можна повністю замінити свої цифрові дії фальшивою версією минулого вебперегляду. Веббраузер Opera GX орієнтований насамперед на геймерів, із налаштуванням Discord та Twitch на бічній панелі.

Інструмент зміни історії перегляду можна встановити як на комп’ютерах з Windows, так і на пристрої Apple. Функція «Фейкова історія» починає працювати після 14 послідовних днів бездіяльності у вебперегляді, а переглянуті сайти замінюються фальшивим списком.

Заміна адрес відвіданих сайтів

Сфабриковані пошукові запити ретельно відбираються з набору попередньо визначених URL-адрес та часто стосуються благодійності та «відповідального» життя. Хоча цей список досить великий, деякі з даних можуть бути використані повторно, якщо історія перегляду надзвичайно велика. Як зазначає видання Daily Mail, компанія Opera GX стверджує, що це додає реалізму, оскільки користувачі зазвичай відвідують свої улюблені вебсайти більше одного разу.

За словами розробників, після підключення функція «Фейкова історія» очистить вашу історію та замінить її на сфабриковану після двох тижнів бездіяльності. Якщо є бажання її негайного застосування, то можна натиснути режим «Прикинутися мертвим». Це дозволить негайно замінити історію вашого вебперегляду на підібрану нову.

«Фейкова історія» як частка конфіденційності в інтернеті

Ця функція, хоч і нахабна, з’явилася у той час, коли більше третини британців зізналися, що стежили за пристроями своїх партнерів. Конфіденційність в інтернеті також є центром дискусій на тлі постійних повідомлень про кіберзлочинність та шахрайство.

Проте компанія одразу підкреслює, що інструмент «Фейкова історія» не можна використовувати для приховування злочинів. За словами розробників, слід розрізняти історію вебперегляду та пошуку. «Фейкова історія» замінює ваш вебперегляд, але не історію пошуку.

Фейкова історія для конфіденційностіТобто за її допомогою можна змінити список вебсайтів, які ви фактично відвідали через свій браузер. Як пояснюють розробники, ця інформація зберігається локально на вашому пристрої під час перегляду вебсторінок та залишається там, доки ви не вирішите її очистити.

Деякі користувачі очищають її регулярно, деякі – ніколи, а дехто – щоразу, коли закриває браузер. Насправді регулярне очищення історії вебперегляду є рекомендованою практикою конфіденційності та безпеки в усіх браузерах.

Подбайте про власний онлайн-слід

Експерт з кібербезпеки в ESET Джейк Мур також зазначає, що дуже важливо думати про свій власний онлайн-слід. За його словами, будь-яка функція, яка допомагає захистити конфіденційність у будь-якій формі, є кроком у правильному напрямку. Людям потрібно завжди враховувати свій онлайн-слід. Однак видалення даних – це лише відсутність запису інформації у першу чергу, оскільки видалені дані не перезаписуються швидко й залишаються на жорсткому диску лише в дещо іншому вигляді.

Щоб спробувати «Фейкову історію» у дії, спочатку потрібно встановити браузер Opera GX та запустити його. Після цього потрібно натиснути символ годинника у лівій колонці та перейти на сторінку «Історія». Тут можна вибрати «Викупити мою душу», що дає можливість активувати «Фейкову історію». Після активації сфабриковані URL-адреси з’являться на заміну будь-яких ранішніх пошукових переглядів.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU