У шлунку завжди знайдеться місце для десерту, заявила команда науковців з Інституту досліджень метаболізму Товариства Макса Планка (Німеччина). На думку вчених, так званий «десертний шлунок» існує. Але існує він не так в голові, як у мозку.
Виходячи з-за столу після святкового обіду, ми часто-густо навіть дихати не можемо. Як раптом звучить чарівне слово «торт». І ми знаходимо в собі сили проковтнути шматок-другий.
Чому так відбувається?
Науковці виявили причину, через яку ситій людині так важко встояти перед смаколиками. Дослідження показало, що процес у мозку, який змушує нас відчувати ситість після їди, також змушує нас хотіти цукру.
Доктор Геннінг Фенселау, провідний автор дослідження, сказав: «Як і багатьом людям, мені важко сказати «ні», якщо є можливість з’їсти шоколадний десерт. Цьому буває важко протистояти з огляду на еволюцію людини. Оскільки цукор швидко забезпечує енергією і його важко знайти в природі, наш печерний мозок запрограмований на те, щоб отримувати його, коли це можливо».
Під час дослідження команда доктора Фенселау спочатку давала мишам гранули їхнього звичайного корму, що містить лише три відсотки цукру. Потім гризунам пропонували таку саму кількість цього корму або солодкі гранули, що містять 35 відсотків цукру.
Не важко здогадатися, що миші ледве змушували себе з’їсти бодай трохи звичного корму. Але коли їм дали десерт, вони не відмовилися, й загалом з’їли в шість разів більше калорій. Їхній мозок активізувався в ділянці, що називається паравентрикулярним таламусом. Нейрони POMC виділяли ендорфіни, й приємні відчуття поширювалися на інші клітини мозку.
Навіть погляд на солодку гранулу був пов’язаний у гризунів з цією мозковою активністю. Це аналогічно людському передчуттю спокуси, що виникає під час читання десертного меню, розповіло видання Daily Mail.
Схожі процеси дослідники спостерігали в мозку 30 людей, яких під час проведення МРТ-сканування пригощали солодким напоєм.
Науковці сподіваються, що результати цієї роботи допоможуть створити в майбутньому ефективні препарати проти ожиріння. Вони блокуватимуть ту невеличку ділянку мозку, що відповідає за потяг до солодкого після ситного обіду.
А отже, далі команда планує глибше вивчати активність мозку людей, яким пропонують десерт після основного прийому їжі. За словами доктора Фенселау, «привабливість солодкої їжі є однією з причин переїдання та ожиріння, тому важливо краще розуміти ці процеси».
Висновки з дослідження опублікував журнал Science.
Фото: pexels.com