За свідченням експертів, результати цього експерименту дивовижні.
Kaffa Roastery – одна з провідних фінських майстерень з обсмаження кавових зерен, що базується у фінській столиці. Засновник майстерні Сванте Хампф презентував кавовий бленд AI-conic, розроблений штучним інтелектом. Це ще одне свідчення того, що новітні технології зможуть полегшити робоче навантаження в секторі, який традиційно пов’язують з ручною працею.
За даними експертів компанії International Coffee, Фінляндія, де мешкає 5,6 мільйона людей, споживає найбільше кави у світі. На душу населення тут припадає 12 кг кави на рік.
Як штучний інтелект працював над сумішшю
Усе почалося з того, що Kaffa Roastery об’єднала зусилля з місцевою консалтинговою компанією Elev, яка спеціалізується на проєктах зі ШІ.
«Використовуючи моделі, подібні до ChatGPT і Copilot, штучний інтелект мав створити суміш, що ідеально відповідала б смакам любителів кави, розсуваючи межі традиційних смакових комбінацій», – пояснили в Elev.
Сванте Хампф розповів, що обидва партнери хотіли перевірити, як різні інструменти штучного інтелекту можуть допомогти в обсмажуванні кави – традиційному ремеслі, яке високо цінують у Фінляндії.
«По суті, ми дали ШІ опис всіх наших сортів кави та їхніх смаків і доручили йому створити нову захопливу суміш», – сказав засновник кавової майстерні на Гельсінському фестивалі кави, який щорічно збирає обсмажувальні підприємства та фанатів ароматного напою.
В результаті такої співпраці на світ з’явилася суміш із чотирьох кавових сортів родом з Бразилії, Колумбії, Ефіопії та Гватемали. Домінівну позицію в бленді зайняв бразильський сорт Fazenda Pinhal з оксамитовим присмаком, розповіло видання Tech Xplore.
На додаток до цієї композиції ШІ згенерував етикетки для упаковок та докладний опис смаку. В ньому, зокрема, йдеться про те, що AI-conic є «добре збалансованою сумішшю солодощів та стиглих фруктів».
Пана Хампфа, до речі, здивувало, що штучний інтелект вирішив зробити суміш із чотирьох різних типів кавових зерен, а не зі звичних двох або трьох. Річ у тім, що за меншої кількості сортів легше розрізняти походження ароматів та присмаків. Однак після першого випробувального обсмажування та сліпого тестування експерти з кави погодилися, що суміш є ідеальною й не вимагає людського втручання.
Kaffa Roastery сподівається, що цей експеримент стане початком діалогу між професіоналами про майбутнє кави у Фінляндії – країні, що має розвинуту кавову культуру та тяжіє до нових технологій та стартапів.
Фото: pexels.com