Ультраоброблені продукти так само шкідливі, як сигарети: експерти

Деякі дослідники вважають, що ультраоброблені продукти потрібно продавати з попередженнями про шкоду для здоров’я, як тютюнові вироби.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Професор Карлос Монтейро з Університету Сан-Паулу (Бразилія) стверджує, що продукти, піддані глибокій обробці, такою мірою шкідливі для здоров’я, що їх слід продавати з попередженнями, як тютюнові вироби. Цю думку відомий науковець озвучив на Міжнародному конгресі з ожиріння, що відбувся останніми днями червня 2024 року в Сан-Паулу.

Ультраоброблені харчові продукти (UPF) збільшують свою частку і домінують у світовому раціоні попри те, що вони загрожують здоров’ю людини безліччю хронічних захворювань, сказав професор. «Вони витісняють більш здорову, менш оброблену їжу по всьому світу, а також спричиняють погіршення якості харчування через свої шкідливі властивості», – зазначив пан Монтейро.

дівчина їсть картоплю фрі

На його переконання, UPF сприяють поширенню ожиріння та інших хронічних захворювань, пов’язаних з харчуванням, як-от діабет. Тож продаж та споживання такої їжі потрібно жорстко обмежити. А на упаковці слід розміщувати попередження, аналогічні тим, які ми бачимо на пачках із сигаретами.

Чи резонна ця пропозиція?

На перший погляд, ідея видається логічною, хоч і трохи радикальною. Згідно зі статистикою, більш як половина звичного раціону мешканців США та Великої Британії складається з ультраоброблених продуктів. І це попри те, що вони загрожують серцевими захворюваннями, різними видами раку, діабетом та навіть можуть погіршити психічне здоров’я.

Отже, думка професора Монтейри стосовно того, що UPF слід розглядати як небезпеку для здоров’я населення нарівні з тютюновими виробами, не позбавлена підстав.

«І тютюн, і UPF спричиняють численні серйозні захворювання та передчасну смертність; обидві категорії продуктів виробляються транснаціональними корпораціями, які отримують величезні прибутки», – зауважив на конгресі професор.

цигарки у попільничці

Але деякі експерти не вважають, що запропоновані ним суворі заходи з обмеження UPF, є розв’язанням проблеми. По-перше, до категорії таких продуктів потрапляють не лише гамбургери з фастфуду, але й дитячі суміші, фруктові йогурти та навіть магазинний хліб.

По-друге, споживання ультрапереробленої їжі пов’язано з бідністю населення. За словами Пола Коулмана, почесного наукового співробітника Лондонського міського університету, багато людей з низькими статками усвідомлюють шкідливість UPF для здоров’я свого потомства, проте в них немає вибору. «Недорогі та нездорові продукти, що довго зберігаються, є для них єдиним можливим виходом», – додав учений.

Так само не всіх влаштувало порівняння ультраоброблених продуктів з тютюновими виробами, розповіло видання IFLScience. Звісно, що сигарети можливо заборонити повністю. Однак UPF містять жир, цукор та сіль, необхідні нашому організму, а також мають деякі смакові, ароматичні та гедоністичні властивості. Тож цю їжу не так просто виключити з нашого життя, як сигарети, зауважила Хільда ​​Малруні, викладачка кафедри харчування та здоров’я у Лондонському університеті Метрополітен. На її думку, такі продукти можуть бути в раціоні, але не в таких кількостях, до яких багато хто звик.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU