Чоловік відчуває менше болю, коли його лікує жінка

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Якщо ви хлопець або чоловік, який боїться людей в білих халатах, вам краще звертатися до жінки-лікаря. Адже тоді ваш біль під час лікування буде не таким сильним.

Такого висновку можна дійти, ознайомившись з новим дослідженням науковців Лундського університету (Швеція). Воно показало, що представники сильної статі відчувають менший біль, коли їх лікування – у жіночих руках.

Команда вчених залучила до першого експерименту здорових добровольців чоловічої статі, яких стимулювали коротким лазерним імпульсом у склепіння стопи. Про те, що процедура доволі болюча, учасників попередили заздалегідь. Науковці виявили, що пацієнти, яких лікували жінки, мали вищий больовий поріг порівняно з тими, яких лікували чоловіки.

У другому експерименті лікарі обох статей почергово мали натискати кнопку, внаслідок чого пацієнти відчували слабкий удар електричним струмом, розповіло видання Daily Mail. Як і під час першого випробування, команда виявила, що чоловіки легше терпіли біль, якщо його завдавала лікар-жінка.

Ще один експеримент команда присвятила опитуванню 245 пацієнтів про їхні больові відчуття після операції. Його проводили експерти обох статей. Аналіз опитування показав, що чоловіки розповідали про менший біль, коли їх про нього розпитували жінки.

Жінка-лікар краще для чоловікаВідповідно до попередніх досліджень, жінки можуть виявляти більше співчуття, що виражається у мовчазному спілкуванні за допомогою усмішок та прямого зорового контакту. Але поки що достеменно невідомо, чи пояснюються результати нових спостережень саме цим чинником.

Як засвідчив професор Йонас Окесон, керівник дослідження, «це перше експериментальне підтвердження результатів на здорових людях, а також клінічне – на нещодавно прооперованих пацієнтах».

Урахування гендерного аспекту у майбутньому може допомогти чоловікам-пацієнтам відчувати менше болю під час лікування.

Висновки з дослідження опублікували журнали Biology of Sex Differences, BMC Anaesthesiology та German Medical Science.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU