Дорога Зимонько, мені сумно: як прості ритуали перемагають сезонну тугу

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За даними Королівського коледжу психіатрів (Велика Британія), близько трьох відсотків дорослих страждають на сезонний афективний розлад (Seasonal Affective Disorder, або SAD). Тоді як багато інших людей через перспективу тривалої зими почуваються пригніченими.

Однак експерти, можливо, врешті знайшли протидію сезонній тузі. Аби її перемогти, потрібно душевно побалакати із Зимою.

Дослідники з Університету Глазго (Шотландія) стверджують: лист, що починається зі слів «Дорога Зимонько» і розповідає про ваші почуття безпосередньо порі року, може полегшити сезонну депресію.

При цьому науковці радять використовувати в сутінковій оселі свічки, дзеркала та блискучі предмети. Вони будуть недорогою, але дієвою альтернативою сонячному світлу та лампам-імітаторам сонця.

simya za stolom - Спосіб життя - 50Plus

Інша ідея – уявити, що ви сидите у середньовічній сонячній кімнаті з великими вікнами та вітражами, розташованій на верхньому поверсі замку.

Для дистанційної праці зимовими днями і вечорами непогано облаштувати собі робочий куточок біля вікна. А між виконаними завданнями потрібно виходити на прогулянки та роздивлятися кольори неба, розповіло відання Daily Mail.

Професорка Хестер Парр, авторка дослідження, зауважила: «Замість думок про те, яким сірим і темним може бути небо, можна роздивлятися його кольори та помічати, як світло пробивається крізь хмари».

На її думку, потрібно насолоджуватися природним світлом, доки це можливо. Не зайве також відвідувати осінні та зимові фестивалі, присвячені сонячному світлу. І ходити на традиційні толоки Гелловіна з його гарбузяними ліхтариками.

Шотландські дослідники навіть створили безплатний онлайн-курс когнітивно-поведінкової терапії під назвою «Життя повним життям» (Living Life To The Full), до якого залучають всіх охочих. Одна з ключових цілей курсу – допомогти тим, кого замучив сезонний сум.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU