Відкриття ШІ: рельєфи наших язиків унікальні, як відбитки пальців

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Під час цього дослідження також стало відомо, що від унікальних відбитків язика залежать смакові відчуття людини.

Аналіз 3D-зображень, що його провів ШІ, продемонстрував унікальність нерівностей та борозенок людських язиків. Довгі, слизькі, широкі, бугристі – наші язики можуть бути навіть більш індивідуальними, ніж можна собі уявити. Тож, можливо, згодом людей можна буде ідентифікувати за специфічністю цього органу.

Дослідження, ймовірно, також проллє світло на розмаїття наших харчових уподобань, а ще допоможе розробляти здорові та смачні альтернативи жирній та солодкій їжі.

Про що розповіли дослідники

Наш язик сягає в середньому 10 сантиметрів, з яких видно лише дві його третини. Цей складний орган покритий сотнями маленьких сосочків. Деякі з них пов’язані з нашими смаковими рецепторами, тоді як інші дають змогу язикові відчувати текстуру, тертя, змазку та дотик.

Ці сенсорні функції мають вирішальне значення для маніпулювання та транспортування їжі та рідини в роті, зазначила Райна Андрєєва, аспірантка та керівниця дослідження.

Язик людини та смак їжіВони також можуть впливати на наші психологічні реакції на їжу. Приміром,  те, якою мірою ми нею задоволені після їди. Та хоча смакова функція сосочків добре вивчена, набагато менше відомо про відмінності їхніх форм, розмірів та малюнків у різних людей.

Як ШІ допомагав науковцям

На вимогу команди комп’ютерні моделі штучного інтелекту навчалися на тисячах мікроскопічних сканувань окремих сосочків, взятих із силіконових форм язиків 15 осіб. Програма картувала розмір сосочків, їхні особливості та місця розташування на поверхні язиків, розповіло видання The Guardian.

Дослідники виявили, що один сосочок може визначити вік та стать людини з помірною точністю – до 67-75 відсотків. ШІ зміг навіть ідентифікувати конкретну людину серед 15 учасників із приблизно 48-відсотковою ймовірністю.

Таким чином науковці отримали перші докази того, що сосочки язика можуть виступати як унікальні ідентифікатори. Проте щоб підтвердити ці результати, команда потребує подальших досліджень на більшій кількості учасників.

Язик кожної людини унікальний«Ми були здивовані, побачивши, наскільки унікальні ці мікронні особливості для кожної людини», – зауважив професор Рік Саркар з Единбурзького університету.

Як ці результати використати на практиці

Вивчення того, як розподіл сосочків варіюється у різних людей, допоможе  зрозуміти, чому нам подобаються одні продукти більше за інші, пояснили вчені. Також особливості язиків, за словами команди, корелюють з різними захворюваннями.

Дослідження буде в пригоді й для розробки персоналізованих харчових продуктів. Як сказав професор Сакар: «Уявіть собі, що ви можете розробляти продукти, адаптовані до потреб конкретних людей та вразливих груп населення, і таким чином гарантувати, що вони можуть отримувати правильне харчування, водночас насолоджуючись їжею». І все це завдяки унікальності людських язиків.

Наприклад, за словами вченого, краще розуміння фізичних механізмів, які відбуваються під час куштування шоколаду різними людьми, може допомогти у створення харчових альтернатив, які пропонують аналогічні відчуття, але з меншим вмістом калорій.

Висновки з дослідження опублікував журнал Scientific Reports.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU