Складна дилема: яку воду пити – газовану чи ні?

Австралійські експерти розповіли, чи справді негазована вода корисніша для здоров’я і чи варто відмовлятися від улюбленої води з бульбашками.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Вам газовану чи негазовану? Почувши це питання в кафе чи ресторані, ми зазвичай впевнено робимо свій вибір. Але чи пов’язаний він з користю для нашого здоров’я? І чи справді ми знаємо переваги та вади води з газом і води без газу?

Про ці та інші аспекти вживання води розповіли дослідники з Університету Бонда (Австралія) – Крістіан Моро, доцент кафедри природничих наук, та Шарлотта Фелпс, старша наукова співробітниця.

До речі. Бульбашки у газованій воді створюються за допомогою додавання вуглекислого газу у відфільтровану воду. Внаслідок реакції виробляється вугільна кислота, що робить газовану воду кислішою (pH близько 3,5), ніж негазовану (pH близько 6,5-8,5).

газована вода

Яка вода найкорисніша?

Вода – найкращий спосіб гідратації нашого тіла. Дослідження показали, що коли йдеться про гідратацію, негазована та газована вода однаково ефективні. А ще і газована, і негазована вода – це завжди краще, ніж будь-які штучно підсолоджені ароматизовані напої.

Деякі люди вважають, що вода із запечатаної пляшки корисніша. Але в деяких країнах (наприклад, в Австралії) водопровідна вода контролюється дуже ретельно. На відміну від пляшкової вона має додаткову перевагу – фтор, що допомагає захистити малих та дорослих користувачів від карієсу.

Хіба газована вода не шкідлива для зубів та кісток?

Немає жодних доказів того, що газована вода шкодить нашим кісткам. Хоча й відомо, що вживання великої кількості безалкогольних напоїв пов’язане зі збільшенням кількості переломів.

Газована вода кисліша, ніж негазована, а кислота розм’якшує зубну емаль. Але зазвичай це не те, про що варто турбуватися, якщо вона не змішана з цукром або цитрусовими, які мають значний рівень кислотності та можуть нашкодити зубам.

У більшості випадків для того, щоб завдати помітної шкоди зубам, потрібно, щоб крізь них протягом тривалого часу проходила дуже велика кількість газованої води.

склянка з водою в руці

Як питна вода впливає на травлення?

Існує помилкова думка, що вживання води (будь-якої) під час їди згубно впливає на травлення. Та хоча теоретично вода й розбавляє шлункову кислоту, що розщеплює харчові продукти, її вживання не має жодного негативного ефекту. Наша система травлення просто адаптується до консистенції їжі.

Дехто вважає, що газовані напої спричиняють розлад шлунка. Це відбувається через накопичення газів, що може спричинити здуття живота, спазми та дискомфорт. У людей з гіперактивним сечовим міхуром кислота може також погіршити роботу сечовидільної системи, розповіло видання Science Alert.

їжа і вода на столі

Чи справді холодна вода засвоюється найважче?

Ви вибрали негазовану або газовану воду. Але яка її температура? Існує напрочуд мало досліджень про вплив холодної води на організм людини. Є хіба що деякі свідчення вчених, що прохолодна вода здатна придушувати шлункові скорочення та уповільнювати травлення, а крижана вода може звужувати кровоносні судини та спричиняти спазми.

Однак інші дослідження показують, що вживання холодної води може тимчасово прискорити метаболізм, оскільки організму необхідно витрачати енергію, щоб зігріти її до температури тіла. Цей ефект мінімальний, а ще він навряд чи призведе до значної втрати ваги.

Тож яка вода переможе?

Суть в тому, що вода має безліч переваг для здоров’я. Газована вода чи ні – вона завжди буде найкориснішим напоєм.

А якщо ви стурбовані можливим впливом води з бульбашками на зубну емаль, є простий трюк. Після газованої води можна випити трохи негазованої або ж прополоскати нею зуби. Це допоможе повернути кислотність порожнини рота в норму.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU