Рецепт проти деменції: більше чаю, ягід, шоколаду та червоного вина!

Як стверджують вчені, аби знизити ризик розвитку деменції, слід збільшити вживання червоного вина, чаю, ягід, а також темного шоколаду.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Британські дослідники назвали доволі цікавий та навіть несподіваний спосіб боротьби з імовірністю деменції. Несподіваність, зокрема, стосується, збільшення вживання червоного вина. І хоча така порада може бути до душі багатьом, завжди слід пам’ятати про норму.

Секрет чарівної дії названих продуктів криється в тому, що всі вони багаті на флавоноїди. Ці рослинні сполуки, що містяться в чаї, червоному вині, ягодах і темному шоколаді, можуть істотно знизити ризик розвитку слабоумства.

Науковці стверджують, що флавоноїди захищають клітини мозку, блокуючи накопичення бета-амілоїдних бляшок – характерної ознаки хвороби Альцгеймера, найважчої форми деменції.

Загалом ці рослинні сполуки мають чимало корисних для здоров’я властивостей, зокрема антиоксидантні, протизапальні та протиракові. Їх також пов’язують зі зниженням ризику хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних.

червоне вино

Про що повідомили вчені?

Попередні дослідження показали, що вживання кількох шматочків шоколаду за чашкою чаю у другій половині дня допомагає знизити ризик розвитку деменції більш ніж на чверть.

Розпочинаючи нове дослідження, вчені з Королівського університету в Белфасті усвідомлювали, що найістотніший внесок у розвиток захворювання роблять вік і генетика. Але цього разу команда вирішила зосередитись на такому факторі, як харчування, що може відігравати значну роль у профілактиці деменції, розповіло видання Daily Mail.

Упродовж шести років дослідники аналізували дані про харчування понад 120 000 дорослих мешканців Великої Британії. Вік учасників – від 40 до 70 років.

чай і тістечко

Науковці виявили, що щоденне вживання шести додаткових порцій продуктів, багатих на флавоноїди, було пов’язане зі зниженням ризику розвитку деменції на 28 відсотків. До переліку досліджуваних чудодійних продуктів увійшли, зокрема, ягоди, чай та червоне вино.

Найбільше зниження ризику недоумства спостерігалося в тих учасників, котрі щоденно вживали принаймні два з наступних продуктів у вказаній кількості: п’ять чашок чаю, один келих червоного вина та бодай половина порції ягід.

Професорка Аедін Кессіді, провідна авторка роботи, зауважила: «Результати були найпомітнішими в осіб з високим генетичним ризиком та ознаками депресії».

У звітній статті вчені заявили, що виявлення продуктів, багатих на флавоноїди, «допоможе розробити рекомендації щодо харчування, які будуть корисні як для інтервенційних досліджень, так і для ініціатив у галузі охорони здоров’я».

ягоди і шоколад

Науковці дійшли таких висновків лише за кілька тижнів після того, як інші команди дослідників визнали два нові способи зниження ризику розвитку деменції: лікування погіршення зору та зниження надмірного рівня холестерину. Внаслідок цього загальна кількість способів протистояння слабоумству сягнула 14.

Докторка Емі Дженнінгс зі Школи біологічних наук у Королівському коледжі зазначила: «Нині не існує ефективного лікування цього захворювання, тому профілактичні заходи, спрямовані на покращення здоров’я та якості життя, а також на зниження соціальних та економічних витрат, мають залишатися одним з основних пріоритетів громадської охорони здоров’я».

Нагадаємо, що нині більш як 55 мільйонів людей у світі живуть з деменцією. При цьому лікарі щороку реєструють близько 10 млн нових випадків.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.