Христофор Колумб: мандрівник за життя і по смерті

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Хто такий Христофор Колумб? Його ім’я добре відоме всім ще зі шкільних років. Найперша асоціація, яка відразу виникає при його згадці – Америка. Авжеж, відкриття Америки Христофором Колумбом стало найзначнішою подією того часу, яка змінила багато чого у житті багатьох країн. Адже вона поклала початок колонізації європейцями цієї території. Проте досягнення Колумба як мандрівника і знаменитого мореплавця на цьому не завершуються. Також він є першовідкривачем Карибського та Саргасового морів, Багамських та Антильських островів, він став першим, хто зміг переплисти Атлантичний океан.

Христофор Колумб: біографія коротко

Особистість та життєвий шлях знаменитого мореплавця є досить туманними та неоднозначними. Питання стосовно того, де народився Христофор Колумб, і досі викликає складні суперечки. Цілих шість італійських та іспанських міст обговорюють право називатися його батьківщиною. Навколо більшості фактів з його життя виникають легенди, довести правдивість яких не зміг ще ніхто.

За різними свідоцтвами, майбутній першовідкривач Америки народився в Генуї у 1451 році, на території, яка зараз належить Корсиці. Деякі біографи вважають його батьків італійцями, інші – хрещеними євреями, марранами. Саме цим вони пояснюють той факт, що Х. Колумб отримав дуже гарну як на той час освіту – будучи вихідцем із сім’ї звичайного ткача і домогосподарки.

Спочатку хлопець навчався вдома, аж поки йому не виповнилося 14 років. Він отримав дуже гарні знання з математики, латини, вивчив декілька іноземних мов. У родині, окрім нього, було ще троє братів та одна сестра, які теж здобули освіту. Один з них помер ще малим, а двоє інших супроводжували пізніше Христофора у мандрівках.

molodyj kolumb robota dzhulio monteverde genuya - Особистості - 50Plus

Молодий Колумб, робота Джуліо Монтеверде, Генуя

Далі своє навчання хлопець продовжував в університеті міста Падуя, що вказує на потенційну допомогу його родині від імені генуезьких фінансистів з марранів. Освіченість Колумба сприяла тому, що він не вважав Землю пласкою, як це проповідувалося у Середньовіччі, оскільки познайомився з працями давньогрецьких вчених. Проте такі переконання треба було приховувати, адже в ті часи суд вершила жорстока інквізиція.

Під час навчання хлопець отримав багато дружніх зв’язків з однолітками та викладачами. Найкращим його другом став астроном Тосканеллі. Провівши певні розрахунки, він зробив висновок: до Індії легше і швидше буде дістатися через захід, а не схід, огинаючи африканський континент. Згодом, сам Колумб підтвердив цю гіпотезу, зробивши власні розрахунки. Саме в той час у нього виникло бажання подорожувати на захід, що і стало метою його всього життя.

Треба сказати, що деякий досвід у мореплавстві хлопець вже мав ще до вступу до університету. Батько влаштував його на одну зі шхун, яка займалася торговими перевезеннями. Там він навчився азам навігації та основам торгівлі. Тоді він ходив по Середземному морю, де пролягали торгово-економічні шляхи між азійським та європейським континентом. Він переслухав багато історій від східних купців про багатства та золоті розсипи, які можна знайти в тих краях. І тому першою мотивацією досягти берегів Індії у нього було бажання розбагатіти, а не зробити географічні відкриття.

Більшу частину свого подальшого життя Христофор Колумб провів у подорожах. Про його особисте життя теж відомо не дуже багато. Біографи стверджують, що він одружувався двічі. Першою його жінкою стала Феліпе Моніш, з якою він узяв офіційний шлюб. З другою своєю жінкою, Беатріс Енрікес де Араной, він жив у цивільному шлюбі.

Від своїх жінок Колумб мав двох синів. Про обох піклувався однаково, а молодшого, Фернандо, навіть брав з собою в подорожі, коли йому виповнилося 13 років. До речі, саме він став першим біографом свого батька.

З часом сини Христофора Колумба стали досить впливовими людьми, посівши високі посади. Старший, Дієго, став адміралом Індії та четвертим віцекоролем Нової Іспанії. Фернандо став письменником та вченим, який мав велику повагу від іспанського імператора. Він проживав у мармуровому палаці та мав щорічний дохід до 200 000 франків. Треба сказати, що титули та багатства синам Колумба дісталися за заслуги його батька перед державою – саме так іспанські монархи віддячували йому.

Помер Христофор Колумб 20 травня 1506 року в Севільї. На той момент він був позбавлений всіх своїх привілеїв та жив у скруті. Там же його і поховали, проте пізніше Карл V розпорядився перепоховати його прах на землях Вест-Індії, в Санто-Домінго. Саме такою була остання воля мореплавця. А ще пізніше, після захоплення тієї частини Іспанії французами, прах Колумба було перевезено до Гавани, потім – знову до Севільї. Таким чином, навіть після своєї смерті Колумбу довелося знову мандрувати.

hrystofor kolumb stoyit na kolinah pered korolevoyu izabelloyu kastylskoyu - Особистості - 50Plus

Христофор Колумб стоїть на колінах перед королевою Ізабеллою Кастильською

Христофор Колумб: відкриття

Найзначнішим досягненням мореплавця вважається відкриття Нового Світу для європейців. Він одним з перших мандрівників зміг перетнути Атлантичний океан в частині субтропіків та тропіків Північної півкулі. Також він став першопрохідцем по Карибському та Саргасовому морю. До переліку його відкриттів також відносять:

  • Південну та Центральну Америку, поклавши початок вивченню цих континентів.
  • Архіпелаги – Гаїті, Кубу, Ямайку, Пуерто-Рико. Територію від Домініки до Віргінії, Тринідад і Багамські острови.

Деякі дослідники називають те, що відкрив Христофор Колумб Америку, досить умовним фактом. Вони вказують на те, що європейці вже бували на тих територіях в середні віки. Проте, оскільки ніякої офіційної інформації з цього приводу ніде знайдено не було, вважається, що саме експедиції Колумба і стали першими у процесі освоювання нових земель. По його смерті ім’я мореплавця стало знаменитим по всьому світу і використовувалося як символ першовідкривача. Проте його жорстокість та методи поневолення корінних індіанців перетворили його в дуже неоднозначну персону для Америки.

kolumb vysadyvsya v novomu sviti. dioskoro puebla 1862 rik - Особистості - 50Plus

Колумб висадився в Новому Світі. Діоскоро Пуебла, 1862 рік

Подорожі Христофора Колумба

Всього він організував і здійснив чотири подорожі.

Перша експедиція

Вона розпочалась 3 серпня 1492 року. Команда складалася з сотні людей, які відправилися на трьох суднах. Мореплавці дійшли до Канарських островів, після чого повернули на захід, перетинаючи Атлантичний океан. За той період було відкрите Саргасове море. Восени флотилія пришвартувалася на одному з Багамських островів, названому згодом Сан-Сальвадор. Це був перший острів, який відкрив Колумб, і у зв’язку з цим таку подію можна вважати днем відкриття Америки. Хоча сам Колумб думав, що він відкрив землі Південної Азії. У зв’язку з цим у Європі нові території довго називали Вест-Індією. До надбань цієї експедиції належать декілька Багамських островів, Куба та Гаїті. Моряки повернулися додому в березні наступного року, наповнивши трюми диковинними рослинами, небаченими до цього плодами, тютюном, пір’ям птахів та золотом. Також до Іспанії було доставлено декілька тубільців, яких називали індіанцями.

Друга подорож Колумба

Вона тривала з 25 вересня 1493 року до 11 червня 1496 року. Цього разу Колумб зібрав 17 суден та близько двох тисяч людей екіпажу. До складу експедиції входили не лише моряки, але й дворянство, чиновники та придворні. На той момент сам Колумб вже був адміралом.

Маршрут Христофора Колумба пролягав через Малі Антильські острови, Віргінію, острів Пуерто-Рико, Ямайку, Хувентуд, південне узбережжя Куби.

На жаль, подорож супроводжувалася експансією іспанських колонізаторів. Місцеве населення масово гнобилося та знищувалося. Мореплавці забирали до трюмів велику рогату худобу, коней, насіння цінних рослин та багато інших речей. У цей час на континенті були закладені міста Санто-Домінго, Сан-Дієго, Ла-Ізабела.

А тим часом влада Іспанії вирішила відмовитися від послуг Колумба, зафрахтувавши флорентійця для наступної експедиції до Індії. Повернувшись додому, Х. Колумб почав відстоювати свої права. Він доповів про великі поклади золота царя Соломона в центрі Еспаньоли. Для здобуття його запропонував відправити в експедицію кримінальних злочинців, скоротивши їм тюремний термін. Така ідея сподобалася владі, і нею було вирішено організувати новий похід.

kopiya sudna santa mariya - Особистості - 50Plus

Копія судна «Санта Марія»

Третя експедиція Колумба

У порівнянні з попередньою, ця подорож була набагато скромнішою. До флотилії входило 6 суден з 300 людьми на бортах. У команді були злочинці з іспанських тюрем. Подорож почалася 32 липня 1498 року. У процесі були відкриті острови Тринідад, Маргарита, досліджувалися устя ріки Оріноко, затока Парія. Далі команда звернула на північ, до Санта-Домінго – там був намісником брат Колумба.

До Еспаньоли мандрівник прибув зовсім хворим. Злочинці влаштували збройне повстання, і щоби якось задобрити їх, Христофор ввів систему рабства над індіанцями. Кожному з колоністів при цьому наділявся великий шматок землі.

А тим часом, Васко да Гама, португальський мандрівник, знайшов шлях до справжньої Індії. Він привіз звідти багато прянощів, які цінувалися тоді вище за золото. Про помилку Колумба дізналися усі, і іспанські монархи вирішили зняти з нього всі привілеї та заарештувати. Мотивацією цьому була відсутність прибутків від Еспаньйоли. Влада відправила до нього емісара, який привіз самого Колумба та його брата до Іспанії в кайданках. Пробувши в тюрмі декілька місяців, Колумбу вдалося зняти з себе частину звинувачень та навіть отримати дозвіл на новий похід. Він був твердо впевнений в тому, що шлях до Південної Азії через захід існує, оскільки біля Куби ним була помічена сильна морська течія в західному напрямку.

Четверта подорож Христофора Колумба

Стартувала експедиція в червні 1502 року. Для неї було споряджено всього чотири кораблі, а в свою команду мандрівник взяв брата Бартоломео і сина Фернандо.

Цього разу флотилія біля острова Мартиніка, ввійшла до Гондураської затоки, пройшла біля берегів Центральної Америки, відкрила Кайманові острови. Біля Ямайки його команда потрапила в трощу. У результаті Колумб зміг пересвідчитися, що узбережжя відкритого ним материка відділяє Атлантичний океан від Південного моря, а також знайшов представників цивілізації майя. Це відкриття іспанці оцінили лише по смерті Колумба. На той момент він і сам не підозрював, що він зробив. А разом з тим, вже після завоювання Мексики, Перу, північної частини Анд до Європи стали приходити кораблі, наповнені золотом та коштовностями.

Завершилася експедиція в листопаді 1504 року, коли Колумб прибув до Кастилії зовсім хворим та зломленим.

Христофор Колумб: цікаві факти

  • На пошуки грошей на першу експедицію у нього пішло 10 років.
  • Під час четвертого плавання до шляху на справжню Індію йому залишалося пройти всього 65 кілометрів, проте він так і не дізнався про це.
  • З невідомих причин Колумб всюди носив просту францисканську рясу.
  • Побачивши під час третьої подорожі, як річка Оріноко впадає в Атлантику, він подумав, що потрапив до райського саду.
  • Вважається, що саме Колумб започаткував работоргівлю: побачивши, що на нових землях немає коштовностей, він почав привозити до Іспанії людей як цінні ресурси.
  • Щоб уникнути повстання на кораблях, Колумб вів два щоденники подорожі. Перший був для нього, де він записував справжні дані, другий – для команди. У цій книзі він у декілька разів зменшував пройдену відстань.
  • Фінансувати його подорожі відмовлялися Англія, Франція Португалія. Влада цих країн вважала мореплавця божевільним.

posmertnyj portret roboty ridolfo girlandajo blyzko 1520 roku - Особистості - 50Plus

Посмертний портрет Колумба роботи Рідольфо Гірландайо, близько 1520 р.

Але ми вже знаємо, що прогрес стає можливим лише завдяки таким «божевільним», які не лише мріють, а й вирушають вперед. І саме про них писав молодий Василь Симоненко:

Гей, нові Колумби й Магеллани,
Напнемо вітрила наших мрій!

Кличуть нас у мандри океани,

Бухту спокою облизує прибій.


Хто сказав, що все уже відкрито?

Нащо ж ми народжені тоді?

Як нам помістити у корито

Наші сподівання молоді?

ХХІ століття вже не дарує географічних відкриттів, але людина ніколи не зупиниться на шляху інновацій. Тепер вони робляться не за штурвалом корабля, а дуже часто перед монітором, але від того вони не стають менш важливими чи впливовими на долю окремої людини чи людства загалом.

Фото: wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU