Намисто віком 9000 років: реконструкція прикраси

FacebookTwitterLinkedinTelegram

При розкопках у Йорданії археологи знайшли могилу дитини із дивовижним намистом, яке з часом розсипалося на тисячі намистин. За словами дослідників, це поховання налічує 9000 років.

Дівчина з намистом з часів неоліту

Як зазначає керівник археологічної групи Халі Алараші, виходячи з форми щелепи дитини, скоріш за все, це була дівчинка десь у віці 8 років. Проте кістки настільки зруйновані часом, що про будь-що інше, стосовно неї, складно стверджувати щось напевне.

Лише залишені намистини мають змогу надати деяку інформацію про те, ким була дівчина з поховання, та які культурні звичаї мало суспільство, до якого вона належала. Можна припустити, що люди, які колись мешкали у цьому неолітичному поселенні Баджа, дуже дбали про поховання своїх дітей.

Намистини розсипалися по грудях та шиї дитини. Археологи нарахували у могилі більш ніж 2500 намистин. Деякі з них були зроблені з бірюзи, деякі – з кальциту, а інші – з гематиту. Більшість намистин мала червонувате забарвлення.

Знайдені намистини у похованні

Серед хаотичних залишків намиста виднівся слабкий, але помітний малюнок. Кожна серія з десятка дископодібних намистин передувалася з двома намистинами трубчастої форми. Через доволі ретельне розташування дослідники зробили висновок, що вони були нанизані або пришиті до одягу, або ж були закріплені на тілі.

Археологи також виявили у похованні перламутрову каблучку і подвійну підвіску з кількома, досі з’єднаними намистинами. Остання надала уявлення про те, як саме могло виглядати розсипане намисто. Намистина за намистиною вчені реконструювали дивовижну прикрасу з чудовим орнаментом.

Поселення Баджа та його поховання

Імовірно, поселення Баджа було населене людьми між 7400 та 6600 роками до н.е. Попри те, що воно займало невелику площу, ці території рясніють археологічними залишками. Дістатися гірського плато, де воно розташоване, можна, лише пройшовши через лабіринт звивистих ущелин і вертикальних скельних утворень.

Археологи зазначають, що не всі, хто жив у цьому неолітичному поселенні, поховані там. Лише декілька могил було знайдено під будинками Баджа. Більшість з них містять немовлят і дітей, похованих разом із численними могильними речами.

Могилу 8-річної дівчини з намистом дослідники Баджа знайшли ще у 2018 р. Наразі опубліковані результати їх ретельних розкопок. За словами пана Алараші виданню Sciencealert, намисто та інші прикраси, скоріш за все, складали певний орнамент на тілі дитини, який поступово зруйнувався після його розкладання.

Найстаріше найвражаюче намисто

Археологи додають, що це намисто не має аналогів серед інших знахідок на теренах історичного регіону Леванта. Намистини були обрані із врахуванням гармонії кольорів, а сама прикраса дивує ретельною симетрією бісеру. Все це можна вважати ознаками великого достатку та процвітання людей, які мешкали у цій місцевості 9000 років тому.

Справжнім шедевром цього намиста археологи вважають перламутрову каблучку. Вона велика та надзвичайно елегантна, і, імовірніше за все, колись вражала райдужними барвами.

Дивовижне намисто

Поверхня цієї прикраси вигравіювана з надзвичайною ретельністю та майстерністю тонкими візерунками, схожими на філігрань. За словами авторів цього дослідження, естетична чутливість тут безперечна. Чималий об’єм бісеру, його складний орнамент, гармонійність та краса нагадують прикраси, що значно пізніше з’явилися у Месопотамії та Єгипту.

Як зазначають археологи, їх поглиблений аналіз колекції дозволив переосмислити одну з найстаріших та найбільш дивовижних прикрас. Вважається, що вона була створена спеціально для цієї 8-річної дитини.

Попри надзвичайно складний та вишуканий дизайн, таке намисто не створювалося для обміну чи торгівлі. Скоріш за все, воно було частиною поховання дитини та мало свій особливий сенс у поховальній культурі того часу. Наразі реконструкція цієї дивовижної прикраси виставлена в Новому музеї Петри у Йорданії.

Фото: sciencealert.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU