Наука сну: як залишатися активним у нічну зміну 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Стратегія зберігання бадьорості під час нічних змін народилася в Японії – країні найзатятіших працеголіків на планеті. Професорка Хіросимського університету Санае Оріяма запропонувала правильно розподіляти періоди короткого сну під час нічної роботи, аби залишатися в тонусі. Ці рекомендації також можуть бути корисними для молодих батьків, що змушені не спати ночами.

Дослідниця оцінила переваги 30-хвилинного, 90-хвилинного та 120-хвилинного сну під час 16-годинної нічної зміни. І дійшла висновку, що поєднання протягом цього часу двох коротших періодів сну – по 90 і 30 хвилин – є найкращим для збереження бадьорості та зниження втоми. Тоді як 120-хвилинний сон виявився найменш ефективним у боротьбі із сонливістю.

У дослідженні взяв участь 41 доброволець. 15 з учасників узагалі не спали під час уявної зміни, 14 – спали 120 хвилин, а 12 – спали 90 та 30 хвилин за зміну.

Під час експериментів добровольцям щогодини пропонували виконувати різні завдання. Дослідники також просили учасників оцінювати рівень своєї втоми. Ті, хто подрімав лише один раз за ніч, відчували сонливість близько 4:00 ранку. Тоді як у тих, хто спав протягом двох відрізків часу, вона насувалася о 6:00.

До речі, учасники з усіх груп відчували сонливість від 4:00 до 9:00 ранку. Проте для тих, хто спав двічі за зміну, вона не була такою інтенсивною.

Кожен знає, що не спати ночами дуже шкідливо. Проте не всі можуть цього уникнути, зокрема, через специфіку своєї роботи. Приміром, персонал швидкої допомоги. До речі, в Японії медсестрам зазвичай дозволяється спати до двох годин протягом 16-годинної нічної зміни. Але формулу Санае Оріями можуть використовувати також працівники інших сфер діяльності та матері, які не сплять через немовлят.

Висновки з дослідження опублікував журнал Science Advances.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU