Чужа безграмотність може довести до сказу

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Вас бісить неправильне використання слів та розділових знаків? Заспокойтеся: ви не самотні.

Команда лінгвістів з Бірмінгемського університету (Велика Британія) першою провела дослідження стосовно негативних реакцій, що їх спричиняють чужі граматичні помилки. Виявляється, ці фізичні реакції виникають в тій області нашої симпатичної нервової системи, що відповідає за сигнал «бий або біжи».

Під час свого дослідження вчені виявили прямий зв’язок між поганою граматикою та варіабельністю серцевого ритму (ВСР), що вимірює зміну інтервалів між ударами серця. Ці зміни контролює автономна (вегетативна) нервова система (АНС). Вона ретельно регулює частоту серцевих скорочень, кров’яний тиск, дихання, травлення та інші важливі функції.

Зв’язок між поганою граматикою та роботою серцяЗазвичай інтервали між ударами серця різняться, розповіло видання Daily Mail. Ці інтервали стають регулярнішими, коли людина перебуває під впливом стресових стимулів. У цьому дослідженні в ролі стресових стимулів були такі вади тексту, як помилково вжитий час, погана структура речень, плутанина між одниною та множиною, використання подвійного заперечення та неправильно розставлені коми.

Про що дізналися дослідники

До свого дослідження вчені залучили 41 здорового дорослого англомовного британця віком від 18 до 44 років. Жоден з учасників не мав проблем із навчанням та не скаржився на порушення серцевої діяльності.

Добровольцям надали для прослуховування 40 зразків текстів. Половина з них містила граматичні помилки. Довжина зразків варіювалася, як і кількість помилок, що містилися в них. Під час вправ дослідники безперервно відстежували серцево-судинну діяльність учасників. Після цього добровольці відповіли на запитання, оцінивши текстові зразки.

Чужа погана граматика та стресЯк і очікувалося, результати виявили значну кореляцію між текстами з помилками та зниженням варіабельності серцевого ритму. Аналіз показав: що більше людина чула помилок, то регулярнішим ставало її серцебиття, сигналізуючи про стрес.

За словами Дагмар Дів’як, професорки-дослідниці в галузі когнітивної лінгвістики та мовного пізнання, вегетативна нервова система реагувала на когнітивні потреби учасників.

У звітній статті для журналу Neurolinguistics команда зазначила, що відхилення від мовної норми спричиняють «чітку серцево-судинну реакцію». За словами вчених, «таке спостереження виявило новий вимір складних взаємовідносин між фізіологією та пізнанням». Це свідчить про те, що «когнітивні зусилля позначаються на фізіологічній системі більше, ніж вважалося раніше».

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU