У вас більше шансів схуднути, якщо ваш лікар оптиміст

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Так вважає команда дослідників з Оксфордського університету (Велика Британія). Вчені рекомендують лікарям випробувати силу позитивного мислення, якщо вони хочуть, аби їхні пацієнти ефективніше втрачали зайву вагу.

Ожиріння – це небезпечне захворювання, що загрожує інфарктом, інсультом та деменцією. За статистикою, у країнах Європи на ожиріння страждає близько 20 відсотків населення, у США – 36 %.

Нове дослідження показало, що ті пацієнти, чиї лікарі під час лікування наголошували на позитивних наслідках боротьби із зайвою вагою, худнули успішніше, ніж ті, чиї лікарі більше зосереджувалися на негативних наслідках ожиріння або поводилися нейтрально.

Пацієнти, які під час дослідження отримали від лікаря позитивний заряд, втрачали у чотири рази більше зайвих кілограмів, порівняно з пацієнтами, лікарі яких ставилися до процесу нейтрально.

Про що дізналися науковці

Під час свого дослідження вчені помітили, що позитивний підхід до лікування насправді найменш поширений серед лікарів. А найпоширенішим є нейтральний настрій медиків, розповіло видання Science Focus.

Університетська команда проаналізувала розмови між пацієнтами та лікарями під час 12-тижневої програми зі зниження ваги. Потім дослідники вивчили зв’язок між підходом (настроєм) лікарів та рівнем успіху пацієнтів щодо схуднення.

Оптимістичний лікарНауковці розділили лікарів на три різні групи згідно з підходом до лікування. До першої групи потрапили ті, хто налаштовував пацієнтів на гарні результати та майже не акцентував увагу на ожирінні, індексі маси тіла або надмірній вазі як проблемах. Дослідники описали стиль їхньої мови як плавний та чуйний.

Пацієнти цих лікарів під час програми втратили в середньому 4,8 кг. Тоді як пацієнти другої групи лікарів, котрі наголошували на негативних аспектах ожиріння, схудли лише на 2,7 кг. Дослідники помітили, що стилю їхньої мови були властиві жаль та песимізм.

Але найгірші результати продемонстрували пацієнти лікарів з нейтральним ставленням до процесу, котрі не коментували хід програми ані позитивно, ані негативно. Тобто всією своєю поведінкою виказували байдужість. В результаті їхні хворі втратили в середньому 1,2 кг.

Дослідники вважають, що позитивний вплив оптимістичних лікарів зумовлений вищим рівнем співчутливості до пацієнтів та зацікавленості в результатах програми.

Висновки з дослідження опублікував журнал Annals of Internal Medicine.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU