Улюблені мелодії знеболюють: самодослідження містера Мослі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Музику люблять за те, що вона торкається струн душі. Але останнім часом про неї стали дедалі частіше говорити як про дієве знеболювальне.

Знаний британський дієтолог і телеведучий Майкл Мослі на власному досвіді переконався в такому ефекті від прослуховування улюблених саундтреків.

Перевірити чудодійність музики доктор Мослі вирішив на прийомі у стоматолога. Під час лікування проблемного зуба, дієтолог слухав улюблену музику в навушниках. (Якщо хтось цікавиться уподобаннями містера Мослі, то це були хіти гуртів U2 і The Prodigy).

За словами пацієнта, процедура виявилася геть безболісною. Що правда, до того моменту, коли він отримав рахунок, покепкував Майкл Мослі.

Фантастичний ефект, доведений наукою

Дослідження, що надихнуло чоловіка на самоексперимент, було опубліковано минулого місяця в журналі Frontiers науковцями з Центру болю Університету Макгілла (Монреаль, Канада). Вчені попросили 63 добровольців вибрати улюблену музику. Потім команда запропонувала учасникам слухати в навушниках цю музику або ту, яку вибрали для них дослідники.

Музика зменшує більПід час сеансу прослуховування вчені ненадовго прикладали до передпліччя добровольців термозонд – пристрій, схожий на нагріту паличку. Відчуття були досить болісними – на кшталт тих, які бувають від притиснення до тіла горнятка гарячої кави. Проте серйозної шкоди, звісно, це не завдавало.

Дослідники виявили, що учасники, котрі слухали свої улюблені мелодії, відчували найменший біль. І це зменшення болю було еквівалентним прийманню сильного безрецептурного знеболювального. Ефект був особливо виражений у добровольців, які повідомили, що відчули озноб під час прослуховування улюблених треків.

Це перегукується з іншим дослідженням, результати якого опублікував 2015 року журнал Lancet. Під час цієї наукової роботи команда Університету Брунеля (Норвегія) та Лондонського університету Королеви Марії вивчила результати 72 досліджень за участю близько 7000 пацієнтів. Вони зазнавали впливу музики до, під час або після операції. Їхню реакцію на біль вчені порівнювали з відчуттями учасників з контрольної групи, які не слухали музику за ідентичних умов, розповіло видання Daily Mail.

Вплив улюбленої музикиНауковці виявили, що пацієнти, які слухали музику, відчували значно менше занепокоєння після операції та потребували значно меншої кількості знеболювальних препаратів. Найдивовижнішим є те, що деякі люди відчували менше болю після операції, навіть якщо музика грала тільки під час неї.

Майкл Мослі навів результати ще одного захопливого дослідження, яке стосувалося не так знеболювального, як антигіпертонічного впливу мелодій. 2005 року вчені з Медичної школи Університету Меріленду (США) попросили десятьох добровольців витратити 30 хвилин на прослуховування музики, що приносила їм радість, та тієї, що викликала в них тривогу. Коли учасники слухали радісну музику, їхні кровоносні судини розширювалися в середньому на 26 відсотків. Цей ефект тривав протягом кількох годин. Тоді як через тривожну музику судини звужувалися на 6 відсотків.

Велика сила музичного мистецтва

Попри численні дослідження, достеменно невідомо, в чому полягає секрет знеболювання за допомогою музики. Як пригадав доктор Мослі, одна з теорій полягає в тому, що улюблені мелодії спричиняють викид ендоканабіноїдів. Ці  ендогенні речовини ліпідного походження, подібні за дією до марихуани, наш організм виробляє природним чином.

Велика сила музикиМайкл Мослі розповів про свою участь в нещодавньому експерименті, що його проводили дослідники Ноттінгемського університету. Команда вчених вимірювала рівень ендоканабіноїдів у крові дієтолога та інших учасників до і після співу в хорі або після 30-хвилинного тренування на велотренажері. Обидва види діяльності призвели до різкого підвищення рівня ендоканабіноїдів. Однак від співу ефект був удвічі відчутнішим, ніж від тренування.

За словами містера Мослі, кожна третя людина похилого віку у Великій Британії страждає від хронічного болю. Тож було б чудово побачити більше доказів знеболювального впливу музики. До того ж вона, на відміну від медикаментів, є простим, дешевим і приємним засобом.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU