Фактор носа: вчені назвали породи собак-довгожителів

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Як заявили дослідники з благодійної організації Dog Trust, собаки малих порід з довгим носом живуть довше за інших. А найтриваліше життя – у самок маленьких порід без помесів: у середньому 13,3 року. Натомість песики порід з пласкими мордами (брахіцефали), які стали особливо популярними останнім часом, схильні до ризику ранньої смерті. Вони живуть близько 11,2 років.

pesyk - Природа - 50Plus

Це масштабне дослідження вперше засвідчило зв’язок між довжиною носа, формою голови, розміром, породою собак та тривалістю їхнього життя.

Про що ще дізналися науковці

У статті, опублікованій журналом Scientific Reports, команда докторки Кірстен Макміллан повідомила, що під час дослідження було проаналізовано дані про 584 734 собаки. Серед них були як чистокровні, так і метиси. 284 734 з них померли.

Науковці порахували, що середня тривалість життя собак усіх порід (зокрема й метисів) становить близько 12,5 років. Причому самки живуть трохи довше за самців, розповіло видання The Guardian.

Копнувши глибше, команда вивчила собак 155 чистих порід і виявила, що більші собаки, як правило, живуть менше за дрібніших. При цьому має значення довжина носа породи.

Справжніми довгожителями виявилися ланкаширські хілери. Їхній земний шлях триває в середньому 15,4 року. Тібетські спаніелі також не ображені природою: вони живуть близько 15,2 року. А середня тривалість життя мініатюрних такс становить 14 років.

Середній показник тривалості життя французьких бульдогів – 9,8 року. До слова, експерти вже давно попереджали, що брахіцефальні породи схильні до багатьох проблем зі здоров’ям, як-от із диханням та шкірою.

А «лідерами» з найкоротшого життя стали величезні й волохаті кавказькі вівчарки. Їм в середньому відведено лише 5,4 року.

kavkazka vivcharka - Природа - 50Plus

Науковці також виявили, що середня тривалість життя у чистопородних особин вища, ніж у метисів: 12,7 та 12 років відповідно. Цей результат суперечить поширеній теорії про те, що гібриди можуть бути здоровішими завдяки генетичному розмаїттю.

За словами вчених, результати цього дослідження – привід замислитися про те, як покращити життя наших улюбленців, щоб вони якнайдовше залишалися поруч з нами.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU