Як п’ять Парижів: в Індії збудують найбільшу у світі електростанцію з виробництва чистої енергії

Ініціатором та виконавцем мегамасштабного проєкту стала компанія вугільного мільярдера.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Електростанцію з виробництва вітрової та сонячної енергії будуватиме Adani Green Energy Limited (AGEL). Ця компанія екологічно чистої енергетики – дочірній підрозділ Adani Group, найбільшого у країні імпортера вугілля та його провідного видобувача. Підрозділом з відновлюваної енергії керує Сагар Адані – племінник Гаутами Адані, власника Adani Group та найбагатшої людини в Азії з особистим капіталом понад 100 млрд доларів.

Сагар Адані розповів CNN, що найбільша у світі електростанція буде вп’ятеро більшою за  Париж і що її буде видно з космосу. Вона розкинеться у західному штаті Гуджарат, на площі близько 520 квадратних кілометрів (200 квадратних миль). Вартість будівництва – 20 млрд доларів. Воно триватиме близько п’яти років.

Розмах проєкту з перетворення безплідної соляної пустелі на одне з наймасштабніших джерел чистої енергії на Землі приголомшує. Це буде найбільший у світі парк відновлюваних джерел енергії, який покриє потреби в електриці 16 мільйонів індійських будинків.

Ба більше: цей об’єкт матиме вирішальне значення для зусиль Індії зі скорочення забруднення довкілля та досягнення кліматичних цілей. Парк одночасно задовольнить енергетичні потреби найбільш густонаселеної країни світу і найбільшої економіки, що швидко зростає.

Слід наголосити, що в Індії, як і раніше, на вугілля припадає 70 відсотків електроенергії.

Працівники монтують сонячні панелі

Чому ще так важлива нова гігантська електростанція

За словами представників AGEL, парк чистої енергетики розташується неподалік від кордону між Індією та Пакистаном. «Регіон такий великий, тут немає ані дикої природи, ані рослинності, ані житла. Кращої  альтернативи для використання цієї землі немає», – зазначив Сагар Адані.

Протягом наступного десятиліття компанія планує інвестувати 100 мільярдів доларів в перехід від вугільної до чистої енергії. Причому на відновлювану енергію буде спрямовано 70 відсотків інвестицій.

Перехід Adani Group до чистої енергетики відбувається в той час, коли Індія поставила перед собою амбітні цілі у сфері клімату. Прем’єр-міністр Нарендра Моді сподівається, що відновлювані джерела, такі як сонячна та вітрова енергія, задовольнять 50 відсотків енергетичних потреб Індії до кінця цього десятиліття. Також прем’єр пообіцяв, що Індія досягне нульових викидів до 2070 року (на кілька десятиліть пізніше, ніж це має статися у розвинених країнах).

А тим часом експерти стверджують, що з кожним роком попит на електроенергію у країні дедалі збільшуватиметься. У міру розвитку економіки стрімко зростатиме міське населення. Це спричинить масове будівництво житла, офісів, магазинів та інших об’єктів.

Очікується, що найближчими роками потреби в електроенергії виростуть через різні чинники – від підвищення рівня життя до зміни клімату. Згідно з прогнозами, до 2050 року попит на електроенергію в Індії лише для побутових кондиціонерів перевищить загальне споживання енергії у всій Африці.

Отже, країна не може покладатися виключно на викопне паливо для задоволення своїх потреб, адже в такому разі катастрофічні наслідки для екології неминучі.

Сагар Адані

Сагар Адані

Ложка дьогтю

Adani Group є не лише одним з найбільших розробників та операторів вугільних шахт Індії. Компанія також керує скандальною вугільною шахтою Кармайкл в Австралії, яка зіткнулася із запеклим опором екоактивістів. Вони борються з наслідками кліматичної кризи та називають шахту «смертним вироком» для Великого Бар’єрного рифа.

Тим Баклі, директор сіднейського аналітичного центру Climate Energy Finance, стверджує, що Гаутама Адані намагається всидіти на двох стільцях одразу. «Для Індії було б набагато краще, якби компанія спрямувала 100 відсотків своїх зусиль та ресурсів на розробку недорогих технологій з нульовим рівнем викидів», – додав пан Баклі.

Фото: adani.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU