П’ять біблійних постатей, реальність яких довела археологія

За останні десятиліття археологи зробили разючі відкриття, які довели, що чимало біблійних персонажів справді жили на Землі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Реальне життя не менш як 50 осіб, згаданих у священній книзі, доведено за настінними малюнками, написами на кам’яних плитах та іншими речовими доказами.

Однією з найбільш значущих знахідок стала плита з ім’ям Понтія Пілата, який засудив Ісуса до страти. Тож що відомо про ці знахідки? Ось п’ятірка відкриттів, що стали справжніми археологічними сенсаціями.

Плита Понтія Пілата

Префект римської провінції Юдея, який наказав розіп’ясти Ісуса, був реальною та добре задокументованою історичною особистістю. Понтій Пілат керував провінцією у 26-36 роки нашої ери за правління імператора Тиберія.

1961 року італійські археологи виявили в середземноморському порту Кесарія, що був резиденцією префекта, стародавню плиту з вапняку, на якій було написано ім’я «Понтій Пілат». На думку експертів, Пілат встановив цю плиту в культовій споруді Тиберіум, зведеній на честь імператора Тиберія. Датування плити засвідчило, що її створили за життя Пілата.

Ім'я Понтія Пілата на камені, знайденому в Кесарії

Ім’я Понтія Пілата на камені, знайденому в Кесарії

Пілата чимало згадували у своїх творах стародавні автори, зокрема, Філон Олександрійський, Йосип Флавій і Тацит. Філон, зокрема, описував Пілата як «жорсткого, впертого і безжального, розпусного, грубого та агресивного».

Могила царя Ірода

Цар Ірод, який народився 73 року нашої ери, правив Юдеєю протягом 34 років. Він був ставлеником Рима. І хоча Ірод розширив кордони Юдейської держави та прославився своїми грандіозними будівельними проєктами, в історію він увійшов як нещадний тиран. Це цар Ірод влаштував у Віфлеємі «різанину невинних», під час якої було вбито всіх немовлят чоловічої статі.

Він помер понад 2000 років тому, але лише 2007-го команда археолога Ехуда Нецера виявила його могилу у фортечному комплексі Іродіон, що за 12 кілометрів від Єрусалиму. До цього про його життя свідчили історичні хроніки та монети, розповіло видання Daily Mail.

розкопки гробниці царя Ірода

Розкопки гробниці царя Ірода

Уламки Іродового саркофага з рожевого вапняку були розкидані: мабуть, їх розбили навмисно.

Печера Іоанна Хрестителя

Ще одне неймовірне відкриття, що підтверджувало реальне життя пророка Іоанна Хрестителя, належить британському археологу Шимону Гібсону. Йдеться про знайдену на 2004 року печеру, в якій, за твердженням археологів, проповідував пророк. Печера розташована в його рідному містечку – Ейн Керем, що західніше Єрусалима.

Печера Іоанна Хрестителя

Це Іоанн Хреститель пророкував пришестя Христа. І це саме він хрестив Ісуса у водах Йордана.
28 сходинок у печері ведуть до підземного басейну. Команда Гібсона виявила тут 250 тисяч уламків невеликих глеків, які, можливо, використовувалися в ритуалах очищення.

Могила апостола Пилипа

Унікальна пам’ятка – могила апостола Пилипа – була виявлена 2011 року на термальному курорті Памуккале в Туреччині. Знайшов поховання одного з 12 апостолів (учнів) Христа італійський археолог Франческо Д’Андріа.

Після Вознесіння Христа апостол Пилип продовжив його справу. Апостола розіп’яли за його проповідницьку діяльність у 90 році нашої ери, під час правління імператора Доміціана.

Могила апостола Пилипа

Гробниця апостола Пилипа

Гробницю виявили ​​під час розкопок стародавньої церкви. На її стінах дослідники побачили малюнки та написи, що вказували на Пилипа. Однак його останки були відсутні. Археологи припустили, що їх доставили до Риму і помістили в церкві Святих Апостолів.

Печатка пророка Ісаї

На думку археологині Ейлат Мазар з Єврейського університету в Єрусалимі, на глиняній печатці, знайденій в Єрусалимі у 2019 році й датованій VIII століттям до нашої ери, викарбуване ім’я пророка Ісаї.

Цікаво, що знайшли цю особисту печатку пророка в трьох метрах від місця, де 2015 року виявили печатку царя Езекії, радником якого був Ісая.

Печатка пророка Ісаї

Печатка пророка Ісаї

Якщо це справді печатка Ісаї, то вона є першим науковим доказом того, що він був реальною людиною.

Фото:  Леонардо да Вінчі «Тайна вечеря»

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU