Кудлаті сканери емоцій: чому собаки пронизливо дивляться на людей

Дослідники давно бажали дізнатися, що криється за довгим, пильним поглядом собаки на людину; відповідь виявилася неочікуваною.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Без сумніву, кожен, в кого був собака, знайомий з такою ситуацією: ви готуєте, читаєте книгу або займаєтеся іншими справами, і раптом бачите, що ваш пес пильно дивиться на вас з іншого кінця кімнати.

Ця звичайна поведінка досі не мала пояснення. Хоча вчені раз у раз висували різні вірогідні версії. Як з’ясувалося, вперше вивчати причини цього явища науковці почали кілька десятиліть тому.

«Одним з перших в дослідженні пізнавальних здібностей собак стало відкриття, згідно з яким собаки дивляться нам у вічі та на наші обличчя зовсім незвичайним для тварин чином», – зазначила Олександра Горовіц, професорка когнітивних здібностей собак з Колумбійського університету в Нью-Йорку.

собака підняла голову

Не можна стверджувати, що жодні інші тварини так не роблять, але більшість з них використовують пильне стеження під впливом загрози, сказала дослідниця. Вовк, наприклад, уважно дивиться на незнайомого вовка, щоб уникнути конфлікту.

Тож чому мій собака дивиться на мене?

Найпростіше пояснення того, чому ваш чотирилапий друг вдивляється у ваше обличчя, полягає в тому, що він просто чекає від вас, як від свого господаря, вказівок про те, як йому слід поводитися і що робити.
«Ви контролюєте їхній світ. Собаки, і я не хочу вдаватися до подробиць, здебільшого перебувають у нас у полоні», – зазначила професорка Горовіц.

слбака лежить на ліжку

Це ми визначаємо, коли вони можуть їсти, гуляти, спілкуватися, обнюхувати довкілля і навіть випорожнюватися, нагадала вчена. Тобто ми контролюємо все їхнє життя.

Однак нещодавно дослідники дійшли геть іншого висновку. На їхню думку, така поведінка пов’язана з дещо глибшими мотивами. Здатність собак інтерпретувати наші почуття та бажання настільки тонко налаштована, що вони здатні відрізняти емоційні вирази облич від нейтральних, а щасливі вирази від сердитих. Навіть за фотографіями (!).

Ймовірно, ця властивість обумовлена ​​тісним зв’язком, що розвинувся між людьми та собаками протягом тисяч років спільного існування.

собака в кімнаті

Люди використовують пильний погляд як інтимний жест, а також коли бажають привернути чиюсь увагу, сказала професорка. У собак все інакше. Їхні пронизливі погляди свідчать про те, що ми їм цікаві та що вони нас розуміють. Таким чином вони зчитують наші емоції та чекають від нас інформацію.

Тож коли ваш песик знову довго дивитиметься вам у вічі, не хвилюйтеся. Йому просто потрібно знати, що ви робите, аби стати частиною цього процесу, розповіло видання Science Focus.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU