У давньоримській каналізації відкопали статую бога Гермеса

Археологи натрапили на мармурову статую Гермеса під час розкопок у давньоримському місті Гераклея Сінтіка на південному заході Болгарії.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Болгарські археологи, що проводили розкопки давньоримської каналізації, натрапили на несподіваний скарб – статую грецького бога Гермеса, що добре збереглася.

Двометрова фігура з білого мармуру непогано збереглася, повідомляє CNN. Особливо, якщо врахувати, що вона пролежала в каналізації багато століть. Голова статуї геть неушкоджена. Лишень руки виявилися зламаними.

Археологи вважають, що після того, як потужний землетрус зруйнував велике місто Гераклея Сінтіка близько 388 року нашої ери, статую обережно помістили в каналізацію та засипали землею. Такі умови зберігання і пояснюють добрий стан археологічної пам’ятки.

«Статуя – в дуже доброму стані», – підтвердив відомий болгарський археолог Людмил Вагалинський, який очолював команду дослідників. Він також додав, що статуя була римською копією давньогрецького оригіналу.

Розкопки статуї Гермеса

На думку команди, мешканці Гераклеї Сінтіки, ймовірно, намагалися зберегти статую навіть після того, як християнство стало офіційною релігією Римської імперії. Тоді заборонили все язичницьке. Містяни приєдналися до нової релігії, але при цьому подбали про свої старі божества, зазначив доктор Вагалинський.

Руїни Гераклеї Сінтіки розташовані на південному заході Болгарії, на території села Рупіте, неподалік кордону з Грецією. Їх археологи виявили 2002 року. Місто заснував між 356 і 339 роками до нашої ери Філіпп II Македонський. Після згадуваного вище землетрусу Гераклея Сінтіка поступово занепала.

Фото: CNN

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU