Невипадковий лев: у Туреччині розкопали античне виробництво вина та олії

Крізь розкриту пащу скульптурного лева, що виконувала на виробництві у древній Батонеї роль жолоба, рідина потрапляла до басейну для бродіння

Серед руїн стародавнього грецького порту Батонея, що розкинулись за 20 кілометрів на захід від Стамбула, археологи натрапили на кам’яний жолоб у вигляді левиної голови. Артефакт століттями зберігався на території пізньоантичної майстерні з виробництва оливкової олії та вина. Крізь розкриту пащу лева рідина потрапляла до басейну для бродіння, розповіло видання Arkeonews.

Красиве і корисне

Голова лева поєднала в собі функціональність промислової архітектури та художню майстерність, зазначили археологи з Університету Коджаелі, що проводили в Батонеї розкопки під керівництвом професорки Шенгюль Айдингун.

Команда виявила на фракійському березі Мармурового моря великий комплекс з виробництва вина та оливкової олії, в якому збереглися пресувальні платформи, резервуари та сховища. На території дослідники помітили численні фрагменти амфор та скляних чаш. Ці знахідки допомогли вченим уявити яскраву картинку з далекого минулого, яка пов’язала між собою сільськогосподарське виробництво, торгівлю та ритуальні практики.

А жолоб у формі левиної голови, з якої витікало вино або продукт перероблення оливок, являв собою естетичне та практичне ядро ​​цього комплексу.

Розкопки стародавнього грецького порту Батонея

В античній архітектурі голови левів фігурували досить часто. Їх можна побачити, наприклад, у Парфеноні та Помпеях. Але голова, знайдена в Батонеї, примітна саме тим, що вона була частиною виробництва.

У мистецтві давніх греків та римлян лев символізував силу, божественний захист і царську владу. А в пізнішому християнському та візантійському контекстах він став уособлювати життєву силу, воскресіння та сонячну енергію. Присутність лева у виробничому приміщенні Батонеї наштовхує на думку, що процес віджиму олії чи бродіння вина міг мати ритуальні конотації, пов’язані з достатком та божественною милістю.

Відкриття турецьких археологів підтвердило ідею про те, що прибережна Фракія та регіон Мармурового моря продовжували активно виробляти вино та оливкову олію аж до пізньої античності. Причому ці продукти були не лише джерелом існування місцевого населення, але й товарами для міжнародної торгівлі, пов’язаної з морськими мережами.

Розкопки проводились в рамках проєкту «Спадщина для майбутнього», що був ініційований Міністерством культури та туризму Туреччини.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати