Як люди: кури теж червоніють, коли хвилюються

Французькі дослідники виявили, що кури червоніють, коли налякані чи схвильовані, і розпушують пір'я на голові, коли задоволені.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Марк Твен писав: «Людина – єдина тварина, яка червоніє». Однак нове дослідження, схоже, довело неправоту знаного американського письменника.

Команда Французького національного дослідного інституту сільського господарства, продовольства та довкілля виявила, що кури червоніють, коли налякані або схвильовані. Також учені помітили, що кури розпушують пір’я на голові, коли задоволені. Вчені сподіваються, що завдяки цьому відкриттю фермери краще розумітимуть емоції птахів, зокрема оцінюватимуть їхнє благополуччя.

курка клює насіння з руки

Про що дізналися науковці

Для людей міміка – важливий інструмент передачі емоцій. Однак, як стверджують науковці, інші ссавці, зокрема миші, собаки, кішки та свині, також її використовують для вираження тих чи інших психічних станів.

Алін Бертен, старша авторка дослідження, заявила, що воно дало можливість отримати аналогічні відомості й про птахів. «Емоційний світ птахів залишається значною мірою невивченим порівняно зі світом ссавців. Тож ми прагнули дізнатися, чи є у птахів лицьові маркери емоцій», – зазначила вона.

Під час дослідження вчені знімали на відео поведінку двох груп курей: 10 птахів були вирощені на комерційній фермі, а вісьмох утримував приватний заводчик.

Аналізуючи відзнятий матеріал, команда виявила, що відкрита шкіра на мордах курей червоніла, коли вони були налякані чи пожвавлені. Приміром, коли людина брала їх на руки або вони чули шум, який сприймали як загрозу. Також птахи розпушували пір’я на голові, коли чистили пір’я або відпочивали, розповіло видання The Guardian.

два півня

Це – перше дослідження, що пов’язало рум’янець курей з їхнім настроєм. Доктор Пол Роуз, який вивчає поведінку тварин в Університеті Ексетера (Велика Британія), вважає, що результати цього дослідження можуть допомогти зробити курей щасливішими.

«Щоб поліпшити наше оцінювання добробуту промислових тварин, слід використовувати прості та надійні індикатори», – сказав доктор Роуз. «Здається, автори виявили дещо цікаве, особливо стосовно розпушування пір’я, що допоможе співробітникам з догляду за тваринами чи фермерам визначати, якою мірою їхні птахи задоволені», – додав він.

Результати дослідження опублікувало видання Plos One.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU