Учені стверджують, що вони виявили найгіркішу речовину з усіх, що існують на нашій планеті.
Коли мова заходить про гіркий смак, на думку спадають кава або навіть брюссельська капуста. Але гіркота цих продуктів – ніщо в порівнянні з речовиною, яку виявили баварські біохіміки.
Вони стверджують, що найгіркішим у світі є гриб Amaropostia stiptica. Попри свою надзвичайну гіркоту, він не є отруйним.
Про що дізналися вчені?
Цей деревний гриб, також відомий як гіркий трутовик, привернув увагу біохіміків своїм дуже неприємним смаком. Тож вони вирішили вивчити його молекулярний склад. Науковці визначили три раніше невідомі гіркі сполуки, одна з яких, на думку команди, є найбільш гіркою речовиною з будь-коли виявлених.
Ця речовина – олігопорин D – активує в роті рецептори гіркоти, що допомагають виявляти природні отрути. Олігопорин D здатний активувати рецептор гіркого смаку TAS2R46 навіть за надзвичайно низької концентрації.
Дослідники наголосили, що три хімічні речовини, отримані з гіркого гриба-трутовика, були протестовані на вирощених у лабораторних умовах дегустаційних клітинах. Кожна з цих хімічних речовин активує принаймні один із 25 різних рецепторів гіркоти, що відомі науці.
Про що ще повідомили дослідники?
Учені досі не розуміють, чому деякі продукти гіркі та чому вони здаються нам такими неприємними на смак. Доволі дивним є той факт, що рецептори смаку є як у роті людини, так і в її шлунку, всередині товстої кишки та навіть на шкірі. У різних місцях вони грають різні ролі, розповіло видання Daily Mail.
Раніше науковці вважали, що наші детектори гіркого смаку розвинулися для того, аби визначати отруйні речовини та спонукати нас не їсти те, що не слід.
Наприклад, дослідники з Шанхайського технологічного університету нещодавно виявили, що рецептор TAS2R46, активований олігопорином D, також активується смертельною отрутою стрихніном.
Гриб Amaropostia stiptica, що отримав завдяки вченим статус найгіркішого, не є отруйним, але й не спричиняє гастрономічний інтерес. А тим часом бліда поганка (amanita phalloides) має приємний горіховий смак, попри те, що містить суміш смертельних токсинів.
Дослідники вважають, що гіркі сполуки у грибах вивчені недостатньо. Загалом під час свого дослідження вчені виявили понад 2400 гірких молекул. Проте більшість з них містилися або у квіткових рослинах, або в синтетичних продуктах, що їх створила людина. Тим часом гіркі хімічні речовини тваринного походження, грибків і бактерій зустрічаються рідше.
За словами науковців, вивчення сполук, отриманих із грибів, таких як олігопорин D, може стати ключем до розуміння наших складних відносин із гіркотою.
Доктор Майк Беренс, провідний автор дослідження, зауважив: «Ці результати сприяють розширенню наших знань про молекулярну різноманітність та механізм дії природних гірких сполук».