Рецепт делікатесу: судак з печерицями

Ці вишукані ласощі оцінить гурман – близького родича щуки та окуня заслужено наділено статусом однієї з найцінніших промислових риб Східної Європи.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Теплолюбна делікатесна риба живе як у прісних, так і в солоних водах. Судак полюбляє великі річки, чисті озера та басейни південних морів, включаючи Чорне й Азовське. Смачне філе хижого представника сімейства окуневих має у своєму складі моно- та поліненасичені жирні кислоти і корисні мінеральні речовини – цинк, йод, магній, залізо, калій, кальцій, натрій, фосфор, фтор тощо. Як продукт харчування судак є корисним для серцево-судинної, травної, ендокринної та кістково-м’язової систем.

Інгредієнти: почищений судак – 1 кг, бульйон із риб’ячої голови та хвоста – 1 л, лимон – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., печериці – 60 г, олія – ​​10 г, рислінг або інше сухе біле вино – 100 г, сіль та білий перець – за смаком.

Відрізаємо у риби голову та хвіст, знімаємо шкіру, потрошимо і промиваємо під струменем води. Обсушуємо і збризкуємо лимонним соком. З голови та хвоста варимо рибний бульйон.

Дрібно шаткуємо цибулю. Вимиті печериці очищаємо та нарізаємо тонкими скибочками. Рибу розрізаємо на шматки.

Глибоку сковороду або форму з вогнетривкого скла змащуємо жиром. Жир наносимо товстим шаром, щоб можна було обсмажити на ньому цибулю. Укладаємо у форму рибу, посолену та злегка посипану білим перцем. Ставимо філе на вогонь і обсмажуємо з обох боків. Обкладаємо судака тонко нарізаними печерицями, наливаємо біле вино та бульйон, закриваємо кришкою і тушкуємо в розігрітій до 180° C духовці впродовж 30 хвилин.

Готову рибу викладаємо на тарілки, прикрасивши печерицями та лимоном. Подаємо з вареною картоплею або просто з хлібом. Можна покласти до риби зелень петрушки.

Лайфхак

Правило для гарніру – він не має перебивати смак та аромат риби. Вдалими «компаньйонами» будуть картопля, рис, гречка, кукурудза, сочевиця або салатні овочі (наприклад, можна запропонувати помідори або редис). А запекти рибу можна з цибулею, морквою, брюссельською капустою, баклажанами, кабачками, болгарським перцем, кукурудзою, зеленим горошком, шпинатом, зеленою квасолею та спаржею.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU