Легендарна картина Ван Гога точно передає турбулентність хмар: сенсація

Вчені запропонували по-новому поглянути на картину Ван Гога «Зоряна ніч»: на ній правдиво зображено природне явище, невидиме неозброєним оком.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Китайські та французькі науковці стверджують, що на полотні «Зоряна ніч» видатний нідерландець Вінсент Ван Гог (1853-1890) продемонстрував чудове розуміння турбулентності.

«Зоряна ніч» Вінсента Ван Гога – одна з найвідоміших картин у світі. Її неодноразово визнавали найвидатнішим твором мистецтва всіх часів. Легендарне вихрове тло полотна, написаного 1889 року, тривалий час інтерпретувалося як відображення неспокійного душевного стану художника. Попри те, що тепер «Зоряну ніч» вважають чи не найвидатнішим твором Ван Гога, за кілька місяців після створення картини він назвав її «провалом».

Як показало нове дослідження, цей шедевр постімпресіонізму, що зберігається в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, має не лише мистецьку, але й чималу наукову цінність. Команда науковців вважає, що йдеться про точне відображення прихованої турбулентності. Так дослідники називають пориви вітру, невидимі неозброєним оком, що візуалізуються у вигляді складних завихрень.

Про що дізналися вчені?

Під час свого дослідження експерти проаналізували цифрове зображення картини у високій роздільній здатності. Завдяки цьому вони виявили ту саму приховану турбулентність в зображенні неба художником. Учені, зокрема, розглянули 14 основних вихрових форм картини та інтервали між мазками пензля, які передають складний рух повітря.

Провідний автор дослідження Юнсян Хуан, аспірант Гонконзького університету науки та технологій, зауважив, що митець продемонстрував «глибоке та інтуїтивне розуміння природних явищ».

«Точне зображення турбулентності у Ван Гога могло виникнути внаслідок вивчення руху хмар і атмосфери або через вроджене почуття того, як зобразити динаміку неба», – припустив учений.

За словами дослідників, картина візуалізує так звану «теорією каскадної енергії». Згідно з цією фізичною теорією, повітря переміщається з більшого кругового потоку (вихору) до меншого. Тобто Вінсент Ван Гог мав «вроджене розуміння динаміки атмосфери», процитувало науковців видання Daily Mail. Зрештою автори дослідження дійшли висновку, що митець, швидше за все, дуже ретельно спостерігав за турбулентними вітрами.

За словами вчених, художнику вдалося відтворити не тільки розмір завихрень, але й також їхню інтенсивність.

Результати дослідження опублікував журнал Physics of Fluids.

***

Цікаво, що раніше найбільший вихор у центрі полотна був інтерпретований не як прихована турбулентність повітря, а як інша галактика.

2015 року американський художник і фотограф Майкл Бенсон заявив, що «Зоряна ніч» – це малюнок галактики Вир (або M51). Вона розташована в сузір’ї Гончих Псів, на відстані 37 мільйонів світлових років від Землі. Діаметр галактики становить близько 100 тисяч світлових років.

Фото: wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.