Науковці встановили, чому Еверест продовжує рости

Дослідники повідомили, що найвища гора світу Еверест невпинно росте. Секрет цього дива криється в поведінці сусідньої річкової системи.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Найвища гора нашої планети Еверест у Гімалаях має рекордну висоту – 8849 метрів. І, що цікаво, вона продовжує рости. Британські та китайські дослідники дізналися, чому це відбувається. У своїй роботі вони використали комп’ютерне моделювання та GPS-вимірювання.

Гора Еверест, також відома як Джомолунгма тибетською або Сагарматха непальською, на 238 метрів вища за найближчу гору. За словами авторів нового дослідження, надзвичайні розміри Евересту є дивовижною аномалією, яку можна пояснити поведінкою сусідньої річкової системи.

Провідний автор дослідження Адам Сміт з Університетського коледжу Лондона зазначив: «Гора Еверест – чудова гора з міфів і легенд, продовжує рости. Наше дослідження показує, що в міру того, як довколишня річкова система врізається глибше, втрата матеріалу змушує гору виростати ще вище».

Головним винуватцем аномалії, ймовірно, є річка Арун, що протікає повз гору на сході, перш ніж злитися з більшою річкою Косі. За багато тисячоліть Арун прорізала глибоку ущелину в самому серці Гімалаїв, забираючи мільярди тонн гірських порід.

шлях до Евересту

Ерозія таких колосальних обсягів матеріалу спричинила процес, який в науці називають ізостатичним відскоком, розповіло видання IFLScience. Він полягає в тому, що «взаємодія між ерозією річки Арун і висхідним тиском мантії Землі дає горі Еверест імпульс, підіймаючи її вище, ніж вона могла б бути». Так пояснив зростання найвищої гори доктор Сюй Хань з Китайського університету геологічних наук.

Розрахувавши швидкість ерозії кількох водних шляхів у річковій мережі, автори дослідження визначили, що Арун та Косі з’єдналися близько 89 000 років тому. Таке злиття спричинило збільшення величини ізостатичного відскоку, через що більша кількість землі та опадів були змиті вниз. Це явище, відоме як дренажне піратство. Команда вчених підрахувала, що протягом часу, що минув від злиття річок, гора Еверест виросла аж на 50 метрів (!).

Раніше науковці стверджували, що Еверест щороку виростає на один міліметр. Але тепер кажуть, що за рік до вершини додається два міліметри.

Результати дослідження опублікував журнал Nature Geoscience.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.