Вандали – дика орда: в Японії монарший мавзолей розмалювали графіті

Графітники спотворили унікальну пам’ятку Урасое Йодоре в префектурі Окінава, порушивши Закон про збереження культурних цінностей.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Вандалізм, що приховується під безневинним словом «графіті», не обмежується однією чи двома країнами: він є всепроникним. І це тривожний синдром нашої доби. У той час, коли світ розвивається за законами цивілізації XXI століття, нетерпимість з боку варварів-графітників до культурних та історичних цінностей зростає тривожними темпами.

Нещодавній приклад такого нехлюйства – зіпсований фасад скельного королівського мавзолею в місті Урасое на острові Окінава.

За свідченням офіційних осіб префектури Окінава, вандали розмалювали графіті історичну пам’ятку XIII століття – мавзолей правителів держави Рюкю, відомий як Урасое Йодоре. Тепер стіни усипальниці «прикрашені» літерами та візерунками, які «художники» нанесли чорною аерозольною фарбою.

Що відомо про мавзолей

Споруда розташована у скельній печері, на північному сході від руїн замку Урасое. Мавзолей зберігає останки трьох правителів, яких поховали у XIII та XIV століттях, а також ще одного монарха Рюкю, що упокоївся тут на кілька століть пізніше.

Мавзолей почали споруджувати 1261 року, під час правління Ейсо, ще до того, як Окінава була розділена на три царства. У ті часи влада на острові була зосереджена в руках місцевих вождів (царів), над якими стояв головний правитель.

Поховальний комплекс із кам’яною брамою добудували 1271 року, розповіло видання Arkeonews. Окрім місця для поховань тут також виділили площу для двох садів.

Усередині гробниці можна побачити святилища, прикрашені статуями бодхісатв, а також скульптурними зображеннями черепахи та журавля. Це – свідчення впливу буддизму на тодішніх правителів.

Під час битви за острів Окінава історичний об’єкт отримав значні пошкодження. Але був відновлений урядом у 1955 році за участю архітектора Накадзи Хісао.

Унікальний мавзолей у природній печері має статус культурної пам’ятки. Його вважають прототипом традиційних окінавських гробниць.
Камера відеоспостереження зафіксувала, як вранці 3 жовтня кілька людей псували стіни та склепінчасту браму усипальниці аерозольною фарбою. Поліція префектури Окінава розпочала розслідування за фактом порушення Закону про збереження культурних цінностей.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.